Yoklukla imtihan olduk kazandık

Yoklukla imtihan olduk kazandık

Hasan Basri Balcı Hoca, Çanakkale’de canlarını veren ortaokul-lise talebelerinin vatan-millet-bayrak ve bağımsızlık anlayışıyla bugünün gençliğinin anlayışının çok farklı olduğunu söyledi.

Hicret Vakfı’nın Aziziye Kültür Merkezinde her hafta düzenlediği sohbet programında, bu hafta İlahiyatçı-Eğitimci-Hatip Hasan Basri Balcı Hoca Çanakkale Ruhunu anlattı. 

Hasan Basri Balcı Hoca, 100 yıl önce Çanakkale’de canlarını seve seve veren ortaokul-lise talebelerinin vatan-millet-bayrak ve bağımsızlık anlayışıyla bugünün gençliğinin anlayışının çok farklı olduğunu söyledi.  “Çocuklarımızı çok korkak yetiştirdik. Üzerimizde vebal var. Bu dünya sevgisi bizi mahvetti. Yoklukla imtihan olduk; kazandık. Zenginlikle, parayla intihan olduk; kaybettik. İsraf içinde yüzüyoruz. Evlerimiz hurdalığa döndü. Çanakkale’deki düşmanlarımız bugün de var. Aynı İngiliz, aynı Fransız, aynı Amerika var. Fakat bugün Çanakkale’deki ruha sahip aynı Müslüman var mı? Gelin bu gece bunu düşünelim. O günün gençliği, düşmanlar bu ülkeyi gavur yapmasın, ezan susmasın, bayrak inmesin diye savaştı. Müslümanlıkla yoğrulan bu vatan Müslüman kalsın diye savaştı. Ama onların torunları olan bugünün gençliği Kur’ânı ve Sünnet’i bıraktı; gâvurun, İngilizin, Fransızın, Amerikanın modasına özeniyor” dedi. Balcı, konuşmasının sonunda: “Ecdâdımızın, şuhedânın kemiklerini sızlatmayalım. Ben dünyada, şu topraklar kadar üzerine kan akıtılan başka bir yer bilmiyorum. Niçin akıtıldı bu kanlar? Gâvurlar gibi yaşasınlar diye mi, yoksa Müslümanca yaşasınlar diye mi? Onlar vatanlarını, namuslarını, bağımsızlıklarını savunurken karınlarını doyuracak ekmek bulamazken, bugün biz çok yemekten hastane köşelerinde kuyruk bekliyoruz. Allah’ı razı etmek, Rasulullah’a komşu olmak istiyorsak, Cennet’te Nebîler, Sıddıklar, Şuhedâlarla beraber olmak istiyorsak onların izinden ve yolundan gitmeliyiz. Onların bıraktığı Kur’ân’a ve Sünnet’e sarılmalıyız. İşte o zaman ecdadımız gibi dünyaya yeniden efendi olabiliriz. Yeniden hanelerimizi hane-i saadet olabilir; asrımız asr-ı saadet olabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.