Yırca Muhtarı Akın: İşten Çıkarılanlarla Ekmeğimizi Paylaşmaya Hazırız

Yırca Muhtarı Akın: İşten Çıkarılanlarla Ekmeğimizi Paylaşmaya Hazırız

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santralle ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından işten çıkarılan şantiye güvenlik görevlilerine mahalleli sahip çıktı....

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santralle ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından işten çıkarılan şantiye güvenlik görevlilerine mahalleli sahip çıktı. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, olaylar sırasında kendilerine zor kullanan ve şirket tarafından işten çıkarılan güvenlik görevlileriyle ekmeklerini bölüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Kolin Şirketler Grubu, geçen perşembe akşamı, santralin yapılacağı zeytinliklerin bulunduğu bölgeye ağaç kesmek üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makineleri gönderip ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için 16 gündür nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen arazideki 6 bin ağaç, üzerlerindeki mahsulle birlikte söküldü. Özel güvenlik görevlileri, biber gazı da kullandıkları arbede sırasında mahalle sakinlerinden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi ve Kerem Özkılınç ile Yırca'da zeytinliği bulunan Av. Hasan Namak'ı kelepçeledi. Ayrıca yine özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu mahallelilerden Emin Özkılınç başından yaralandı. Ertesi gün ise Danıştay 6. Dairesi'nden, yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine araziyi çevreleyen tel örgütler, köylüler tarafından söküldü. Yeni zeytin fidanları dikildi. Kapatılacak şantiyedeki 50'si özel güvenlik görevlik görevlisi ve, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine son verildiği öne sürüldü.

Muhtar Akın, işten çıkarılan güvenlik görevlilerine, kendilerine karşı güç kullanmış olmalarına rağmen sahip çıkacaklarını söyledi. Şantiyedeki güvenlik görevlilerinin, mahalle halkı olarak zeytin ağaçlarının kesilmemesi için verdikleri mücadelede kendilerine karşı aşırı güç kullandığını hatırlatan Akın, “O çocuklarla defalarca, her ağaç kesiminde görüştüm. 'Bakın, yarın sizi kapı önüne koyarlar. Siz bu yaptıklarınızla kalırsınız. O zaman da yine bizler size desteğe geleceğiz, sizin arkanızda olacağız. Size yaptırılan iş hukuksuzdur, siz hukuksuz bir emri uyguluyorsunuz. Bu santral olsa da olmasa da burada çalışacak güvenlik elemanı 10-15'tir. Yarın yüz yüze bakacağız.' dedik. Bu söylediklerim tezahür etti. Onlar da, 'Düşman değiliz.' diyorlar. Gerginlik, öfke, sinir çok oldu. Kelepçelenerek dağın başına atılmayı, sopalanmayı, taşlanmayı, gaz sıkılmayı, yaralanmayı, bunları köylüler yaşadı ama o gün söylediğimizin bugün de arkasında duruyoruz. Biz onların desteğine her zaman gideceğiz.” dedi.

Güvenlik görevlileri ve işçilerin şirket tarafından çıkarılmasına üzüldüklerini dile getiren Muhtar Akın, “Onların yanındayız. Onlarla ekmeğimizi paylaşmaya hazırız. İşten çıkarıldıkları için zor durumda kalacaklar. Onlar için elimizden gelen bir şey olursa Yırca köylüleri olarak her zaman destek olmaya hazırız.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.