Yıldız: Kur Ve Petrol Fiyatlarının Enerjiye Maliyeti 2 Milyar Dolar

Yıldız: Kur Ve Petrol Fiyatlarının Enerjiye Maliyeti 2 Milyar Dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kur ile petrol fiyatlarında görülen artışın enerjiye maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kur ile petrol fiyatlarında görülen artışın enerjiye maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu bildirdi. Yıldız, bu eğilimin 1 sene devam etmesi halinde maliyetin 7 milyar doları bulacağını dile getirdi.

Taner Yıldız, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na gelişinde gazetecilerin kur ve enerji girdilerine dair sorularına cevapladı. Doların 2,20 seviyelerine gelmesinin maliyetleri artırdığına eden Yıldız, “Biz bunu göğüsleme gayretindeyiz. Su, rüzgar ve güneş gibi kaynakları jeotermal ile artırmayı planlıyoruz. Suda uygun maliyeti doğal gazın yüklü maliyeti ile dengelemeye çabalıyoruz. Yani şu an direniyoruz. Şubat ayında doğal gaza zam yapmıyoruz. Elektrikte de Ocak-Şubat-Mart ayını bir arada ele alıyoruz, bu alanda da zam yapmıyoruz. Paritenin gerilemesi pek çok bakımdan uygun olacaktır. 2,27 kurun hakiki yeri değildir.” dedi. Yıldız, kurun siyasi sebeplerle arttığını ve tekrar yerine oturacağını aktardı.

Gazetecilerin “Peki maliyetin miktarı nedir?” sorusuna Yıldız, “Şu an petrol fiyatları 107 dolar, dolar da 2,27 lira. 1 sene bu pariteler ile devam ederse enerjide 7 milyar dolar maliyet artışı olacak. Şu an maliyet artışı 2 milyar dolar dolaylarında. Ama biz bunu kendi içinde absorbe etme gayretindeyiz.” karşılığını verdi.

Irak petrolü ile ilgili sorulara muhatap olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, şunları kaydetti:

“Bu petrol Türkiye’nin değildir, Irak’ın tamamınındır. Biz onlar ürettiği miktarda taşırız. Şu an Ceyhan’da bulunan normal depolara taşıyoruz. Bu taşımalar belgelerde. Irak’ın kuzeyinden ya da güneyinden gelen, Kerkük-Yumurtalık hattından giden her petrol Irak’ındır. Ben, umut ediyorum Bağdat ve Erbil aralarında anlaşacak, mutabakata varacaktır. Burada top Türkiye’de değil, Bağdat ile Erbil hattında. Bunların komiteleri var, 2-3 seans bir araya gelecek.”

Gazetecilerin, “Kuzey Irak’tan petrol akışı devam ediyor mu?” sorusunu ise Taner Yıldız, “Evet akıyor, yapılan üretime göre miktar şekilleniyor. Toplamda 180-200 bin depolama kapasitesi var. O kapasite tam dolu değil.” diye cevapladı.

Yıldız, İran ile ticaretin devam edip etmeyeceği sorusuna mukabil, “5+1 toplantılarının ardından İran ile ilgili normalleşme başladı. Bundan Türkiye olumlu etkilenecektir. Türkiye, İran’dan hem gaz hem petrol alıyor. 2013 içinde İran’dan aldığımız gaz ve petrol 7,6 milyar dolar. Bunun 3,1 milyar doları petrol, 4,5 milyar doları gazdır. İran ile makul ölçülerde, hukuka uygun resmidir. Biz, bu anlamda İran ile ticareti daha olumlu yapmayı diliyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.