Yezidi Göçü Devam Ediyor

Yezidi Göçü Devam Ediyor

Irak'ın kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi, Duhok ve Erbil'e sığınmaya devam ediyor.IŞİD militanlarının geçtiğimiz Pazar günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların...

Irak'ın kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi, Duhok ve Erbil'e sığınmaya devam ediyor.

IŞİD militanlarının geçtiğimiz Pazar günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların şiddetlenmesi ve bazı bölgelerin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle halk bölgeyi terk ediyor.

Özelikle Yezidilerin yoğun olarak yaşadığı Sincar ve Rabia bölgesinde devam eden saldırılarla birlikte göçte devam ediyor.

Kimi Yezidiler Duhok bölgesinde bulunan ve kutsal saydıkları Laleş'e sığınıyor, kimileri Erbil’deki kiliselere kimileri de Soran bölgesine göç ediyor.

Özellikle Duhok’un Şıhala Köprüsü üzerinden giriş yapmaya çalışan Yezidiler, oluşan izdiham nedeniyle aşırı sıcakta etkilenmemek için araçlarının gölgelerine sığınıyor. Yüzlerinde korku ve çaresizliğin hakim olduğu çocuk ve kadınlar ise araçların üzerinde kendilerine sıra gelmesini bekliyor. Çocuklar ve kadınlar aç ve susuzluk sorunu yaşarken aşırı sıcakla da mücadele etmeye çalışıyorlar

IŞİD saldırılarından kaçan Yezidi vatandaşlar, geride her şeylerini bırakarak kaçmak zorunda kaldıklarını söylediler. Vatandaşlar, “IŞİD, köylerimizi bastı, evlerimizi yıktı, insanlarımızı öldürdü. Şengal (Sincar) bölgesinde kimse kalmadı. Kalanlar ise IŞİD’e telsim olmak zorunda kaldılar. Ancak onları da öldürüyorlar. Çaresiz olarak buraya sığınmak zorunda kaldık. Herkesten yardım bekliyoruz.” dedi.

Bölgede görev yapan Peşmerge yetkilisi gelen sığınmacıları kontrollü şekilde güvenli bölgelere aldıklarını ve güvenliklerini sağladıklarını söyledi.

IŞİD saldırılarında, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 500 Yezidi'nin öldüğü yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.