Yetiştirdiği Ejder Meyvesi İle Avrupa'ya Açılmayı Hedefliyor

Yetiştirdiği Ejder Meyvesi İle Avrupa'ya Açılmayı Hedefliyor

Vietnam'dan getirdiği ejder meyvesinin tohumlarını Mersin'de ekerek başarılı sonuçlar alan Mehmet Tanrıverdi, üretimini Türkiye geneline yaygınlaştırmayı ve Avrupa'ya açılmayı hedefliyor. Avrupa'da dragon olarak bilinen ve tanesi 12 dolardan...

Vietnam'dan getirdiği ejder meyvesinin tohumlarını Mersin'de ekerek başarılı sonuçlar alan Mehmet Tanrıverdi, üretimini Türkiye geneline yaygınlaştırmayı ve Avrupa'ya açılmayı hedefliyor.

Avrupa'da dragon olarak bilinen ve tanesi 12 dolardan satılan ejder meyvesinin deneme üretimlerinden iyi sonuç alan Tanrıverdi, 400 ile 600 gram arasında değişen ürünün tanesini İstanbul'da 12 liradan sattığını söyledi. 750 metrekare alanda tek seferde 250 meyve aldığını ifade eden Tanrıverdi, yılda 5 defa ürün hasat edilebildiğini kaydetti.

Mersin'de yıllardır tropikal meyve üretimi yapan Mehmet Tanrıverdi, Yenişehir İlçe Tarım Müdürlüğü gözetiminde deneme üretimini gerçekleştirdiği Alsancak Mahallesi'ndeki bahçesinde açıklama yaptı. Yetiştirdiği meyvenin Vietnam'daki adının, ejderha anlamına gelen pitaya olduğunu belirtti. Avrupa'da dragon adıyla bilindiğini ve aynı anlama geldiğini ifade eden Tanrıverdi, Türkiye'de ise ejder meyvesi olarak anıldığını kaydetti.

26 YILDIR TROPİKAL MEYVE ÜRETİYOR

1988 yılından beri tropikal meyve üreticiliği yaptığını hatırlatan Mehmet Tanrıverdi, "Bu meyve ile tanışmam 2002 yılında oldu. Avrupa'da çok popüler bir meyve olduğunu ve çok pahalı satıldığını duyunca bu meyveyi üretmeye başladım. Tohumdan çalışmanın ilk sonucunu 2006 yılında aldım. Şu anda elimde 10 çeşit meyve var. Bir de dışı sarı içi beyaz bir çeşidimiz var. Ağırlığı 400 ile 600 gram arasında değişen bu meyvenin tanesi Avrupa'da 12 dolara satılıyor. Deneme üretimlerimizden çok iyi sonuç aldık. Bu sene ürünlerimizi 12 liradan İstanbul'a sattık." diye konuştu.

Amacının bu meyvenin üretiminin Türkiye çapında yaygınlaşması olduğunu ifade eden Tanrıverdi şöyle devam etti: "Mersin'den Avrupa'ya açılmak istiyoruz. Bu meyve Mersin'in iklimini çok sevdi. Adanalıoğlu Mahallesi civarındaki örtü altı denememiz devam ediyor. Bu meyveye devletin katkılarını bekliyoruz. İnşallah başarılı sonuçlar elde edeceğiz. Yaygınlaştığı takdirde ülkemize büyük bir getirisi olacak. Bu yüzden bu meyve ilgi bekliyor. İnsanların ilgi duyması için devletin teşvik etmesi lazım. Herkesin ekmesini tavsiye ediyorum."

EJDER MEYVESİNİN VİETNAM'DAKİ İHRACATI NARENCİYE İHRACATIMIZIN 15 KATINDAN FAZLA

Mehmet Tanrıverdi, "Şu anda taze meyve olarak tüketiliyor. Dondurması yapılıyor. Meyve suyu yapılıyor. Ama daha çok taze meyve olarak tüketiliyor. Görsel güzelliği var. Avrupa'dan insanlar bir birbirlerine hediye olarak götürüyor. Lüks oteller odalarında müşterilerine ikram ediyor. Otele girdiğimiz zaman bir masada dragon frutti görebiliyorsunuz. Zaten Uzakdoğu'da hep önünüze bu meyve konuluyor. Özellikle Vietnam ve Tayland'da bu meyveden büyük paralar kazanılıyor. Vietnam'ın yıllık bu meyveyi ihracatı ciddi makalelerde bizim narenciye ihracatımızdan tam 15 kat daha fazla olduğu şeklinde yer alıyor." diye konuştu.

Ejder meyvesinin fidanını üreterek yaygınlaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Tanrıverdi, "Yaygınlaştıktan sonra talep olursa arkadaşlara yardımcı olacağım. Ben elimden geldiği kadar bu meyveyi yurt çapında yaygınlaştırmaya çalışacağım." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.