Yeşiller, Cem Özdemir'le Devam Edecek

Yeşiller, Cem Özdemir'le Devam Edecek

Alman Yeşiller partisi, başkent Berlin'de düzenlediği genel kurulda parti yönetimini seçti.

Alman Yeşiller partisi, başkent Berlin'de düzenlediği genel kurulda parti yönetimini seçti. Genel seçimlerde başarısızlığın faturasını üstlenen eski yönetimden parti başkanlığı için adaylığını koyan eşbaşkanlardan Cem Özdemir yüzde 71,4'le yeniden seçilirken, diğer eşbaşkanClaudia Roth'un halefi Simone Peter oldu. Yeşiller, gelecekte hükümet kurma meselesinde herkese açık olma kararı aldı.

Claudia Roth'un boşalttığı koltuğu yüzde 75,9'luk oyla Simone Peter aldı. Oylamaya katılan 743 delegenin 82'si Peter'e karşı oy kullanırken, 97 delege çekimser kaldı.

22 Eylül'deki genel seçimlerdeki başarısızlığın faturasını kendine kesen eski yönetimden sadece Cem Özdemir yeniden parti başkanlığı için adaylığını koymuştu. Adaylık konuşmasında geçmişte çok fazla ‘herkesle iyi geçinmek' niyetiyle hareket ettiğini belirten Özdemir, “Bazen kendi pozisyonumu savunurken oylamayı kaybetmeyi veya başarısız olmayı göze alamadığım oldu.” diyerek bunun böyle devam edemeyeceğini ve etmeyeceğini vurguladı. Böylece Özdemir, seçim kampanyası dönemde sol kanattan Jürgen Trittin'e karşı ağırlık koyamadığı ve mensubu olduğu 'gerçekçiler' kanadının pozisyonunu yeterince savunmadığını dile getirmiş oldu.

Soru cevap bölümünde ise Özdemir, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılan koalisyon için ön görüşmelerde çifte vatandaşlık konusunun da gündeme geldiğini, Roland Koch zamanında çifte vatandaşlığa katiyen karşı olan bu partinin şimdi tavır değiştirdiğini anlattı. Özdemir, Birlik Partileri'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği, kadın erkek eşitliği ve çevre konularında hala Yeşiller'in çizgisinden uzak olduğuna dikkat çekti.

Saarland'ın eski Çevre Bakanı Peter ise adaylık konuşmasında Başbakan Angela Merkel'e (CDU) yüklendi. Peter, Merkel'in çevreyi koruma konusunu ihmal ettiğini ve bunun için BMW'nin sahiplerinden partisine bağış aldığını vurguladı. Yeşiller'in diğer partilerden farkını bariz bir şekilde ortaya koyması gerektiğini savunan Peter, “Biz çevreyi, ekonomiyi ve sosyal eşitliliği birleştiren partiyiz.” diye konuştu.

Partinin genel sekreteri ise yüzde 88,5'lik oyla Michael Kellner oldu. Steffi Lemke'nin halefi Kellner, 2005-2009 yılları arasında Roth'un büro müdürü olarak çalışmıştı. Yeşiller'in Berlin teşkilatının yöneticilerinden Bettina Jarasch da Yönetim Kurulu'na seçildi.

Yeşiller ayrıca gelecekte hükümet kurma opsiyonunu Sosyal Demokrat Parti ile sınırlamamayı kararlaştırdı. Ancak genel kuruldan hemen sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Sol Parti ile koalisyon için görüşme yapılması istenmedi.

Yeşiller'in yeni Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt ise 2017 seçimlerinde oylarını ikiye katlamak istediklerini söyledi. Yeşiller 22 Eylül'deki seçimlerde 2,3 puan kayıpla yüzde 8,4 oy almıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.