Yerli Üreticiden ‘türkiye’de Üretilen Ürünün Tüketimi Teşvik Edilsin’ Çağrısı

Yerli Üreticiden ‘türkiye’de Üretilen Ürünün Tüketimi Teşvik Edilsin’ Çağrısı

İşitme Cihazları Akustik Akademi (İCAAD) Başkanı Mehmet Emin Ağaç Türkiye’de üretilen ürünün tüketiminin teşvik edilmesi çağrısı yaptı.

İşitme Cihazları Akustik Akademi (İCAAD) Başkanı Mehmet Emin Ağaç Türkiye’de üretilen ürünün tüketiminin teşvik edilmesi çağrısı yaptı. Ağaç, ithal ürüne artan ilginin yerli üretimi baltaladığını da ifade etti.

İCAAD Başkanı Ağaç, yerli üretimin satışlarını artıracak önerileri basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda kimi kurumların ithal ürün kompleksi bulunduğundan yakınan Ağaç, şu aşamada yerli ürünlerin tanıtımına ve teşvikine odaklanılmasını talep etti. Ağaç, kamu kurumlarına ve odalarından şu taleplerde bulundu:


”*Yabancı ürün alma ve kullanma kompleksinin kalkması için bu kesime yerli üretiminin artıları, ülke menfaatleri ve sanayinin ilerlemesi hakkında tanıtımın yapılması faydalı olacaktır. Medyada kamu spotları yayınlanmalı. Böylece yerli ürünlere karşı olumsuz algının yok olması ile yerli sanayi atılım yapacaktır.
* Yerli sanayiyi üniversiteler ve bilim çevreleri de teşvik etmelidir.
* Devlet kurumlarında, sanayi odalarında ya da üniversiteler bünyesinde uluslararası kalite-standart normları oluşturulmalı ve yerli üreticiye kalite belgesi verilmeli. Bu uygulama hem üreticiye hem de tüketiciye güven verecektir.
*İleri ülkeler direkt veya İndirekt sanayisine katkı yapmalıdır, bunun on binlerce örneği bulunmaktadır. Bu konuda taraf olmak ne ayıp ne de ayrımcılıktır.
* Uluslararası arenada ünlü markalarımızın olması için yerli tüketim artırılmalı. En büyük katkının kendi ülkesinden gelmesi, şirkete yürek ve moral verecektir.
* Türkiye’de üretmek eksi olmamalıdır, bunun önlemi ancak ayrı boyutlarıyla incelendikten sonra alınabilir.
*Eskiden üretim maliyeti çok değildi ve bir artıydı, bu artı Asya ülkelerine oranla yitirilmiştir. Bunun doldurulması ancak kaliteli ürün üretip satmakla mümkündür.
*Kalitesiz ürünü bırakın başkaları yapsın, bize yakışan, kullanılabilen, halkın istifade ettiği ve rahat kullanabildiği ürünlere yoğunlaşalım.”


Türkiye’de sanayinin dünya çapında markalarla bir yere geleceğine işaret eden İCAAD Başkanı, “Ülkemizde güven eksikliği var. Bunu aşmamız gerekiyor. Türkiye’de üretilen ürünlerin satılması için halkın bilinçlendirilmesine yönelik ne kadar çalışılıyor? Bununla ilgili kafa yormalıyız. Dünyada bütün küçük firmalar önce kendi ülkelerinde büyümüş, sonra dünya markası olmuştur. Dünyanın önde gelen ekonomileri Avrupa ve Japonya kendi ürettikleri ürünlerin satılması için çalışıyorlar. Firmaların kendi ülkesinde büyümelerine imkân tanınmalıdır. Yerli üretimin, yatırımların artırılması için teşvikler var. Bunlar tüketim için de olmalı. Yoksa firmalarımız ülkelerinde büyük yardım gören rakipleri karşısında haksız rekabetle karşılaşıyor. Örneğin biz son 2 senede sektörün 1 numara olan cihazlarını ortaya koyduk ve bu ürünler rakiplerimiz tarafından taklit edildi. Ancak ithalat lobisi, yerli sanayi ürününü kötülemekten, küçümsemekten geri kalmadı. Bu şirketler yerli ürünü satmadıkları gibi satanları da küçümsüyor ve engellemeye çalışıyor. Bizim gibi on binlerce şirket bu konuda muzdariptir. Çok büyük emekler ve risklerle üretimi gerçekleştirilen sanayimiz mağdurdur.” ifadelerini kullandı.

“TURQUALİTY YETERLİ DEĞİL”

Turquality’nin yeterli olmadığını savunan Mehmet Emin Ağaç, “50-60 şirketin çıkmasıyla bu ülke kalkınamaz. Verilen teşviklerin daha geniş bir kitleye yayılması gerek. Ülke 50-60 şirketin kaderine bırakılamaz. Uluslararası standartlarda üretim ve satış yapan binlerce şirkete ihtiyaç var.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.