Yerli sanayi teşvik edilmeli

Yerli sanayi teşvik edilmeli

Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nde gerçekleştirilmekte olan 6. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi açılışında imalat sektörünün geliştirilmesi için küresel ekonomik politikaların..

Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nde gerçekleştirilmekte olan 6. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi açılışında imalat sektörünün geliştirilmesi için küresel ekonomik politikaların terk edilerek, yerli sanayinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulandı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi'nin organize ettiği '6. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi', MMO Konya Şubesi Konferans Salonu'nda düzenlenmeye başladı. Dün başlayan kongre bugün de devam edecek. Kongrenin açılışına; Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, MMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, MMO Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, akademisyenler, sanayiciler ve çok sayıda makina mühendisi katıldı. 10 oturumda gerçekleştiriliyor olan kongrede 38 farklı konuda bildiri sunuluyor.
SEKTÖRÜN GELİŞMESİ İÇİN SANAYİ, ODA VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ ŞART
Kongre açılışında konuşan ve şehit olan vatan evlatlarına Allah'tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Selçuk Öztürk, Türkiye'nin dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip olduğunu anımsatarak, "Ülkemizin ekonomisi her geçen gün büyüyor. Buna karşın dünya genelinde bir kriz söz konusu. Bizim bu krizden etkilenmememiz gibi bir durum söz konusu değil. Bizi en çok zorlayacak durum cari açığımız yüksek olmasıdır. Makina imalat sektöründe ülkemiz 9 milyar dolar cari açık veriyor. Bu oran çok yüksek. Bunun istenilen seviyeye gelmesi için herkesin çalışması gerekiyor. Bu sektöre özel önem vermemiz şart. Bu sektör gelişir cari açık ortadan kalkar ise diğer birçok sektöre katkı sağlayacaktır. Sektörümüzün gelişmesi için de sanayi, oda ve üniversite işbirliğine gerek duyulmaktadır" dedi.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU KALİFİYELİ ELEMAN BULAMAMASI
Makina Mühendisleri Odası'nın 1963 yılından bu yana her iki yılda bir 'sanayi kongresi' düzenlediğini ve gerekli raporlar hazırlayarak kamuoyuyla paylaştığını aktaran Bedri Tekin de, kriz nedeniyle zor günler geçiren makina imalat sektörünün diri tutulması gerektiğini söyledi. Makina imalat sektörünün 24 alt sektörden oluştuğunu belirten Tekin, "İmalat sektöründe meydana gelecek olan bir olumsuzluk diğer alt sektörleri kötü duruma düşürecektir. Toplumun ferahı için teknolojinin kullanılması gerekiyor. Ancak ülkemiz sadece teknoloji tüketen değil üreten kısmında da olmalı. Ülkemizin diğer ülkelerin pazarı konumunda olması zararımıza olacaktır" diye konuştu. Makina imalat sanayinin birçok eksik yönünün bulunduğunu da dile getiren Bedri Tekin, "Sektörümüzde öncelikle kalifiyeli eleman sorunu bulunuyor. Bu sorunun yanında; yan sanayimiz istenilen düzeye gelemedi, KOBİ'lerimiz kurumsallaşamadı, üniversite-sanayi işbirliği hala yetersiz, enerji maliyeti çok yüksek, inovasyon eksikliği sürüyor ve merdiven altı üretim fazla. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Sektörün sorunlarının kapsamlı çözümü için, küresel ekonomi politikalarından vazgeçilmeli ve yerli sanayi teşvik edilmelidir" ifadelerini kullandı.
KONYA SANAYİSİ HER TÜRLÜ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİREBİLERECEK SEVİYEDE
Türiye'nin sanayisinin gelişme içinde olduğunu ancak yüksek teknolojinin kullanıldığı günümüzde daha fazla gelişme sağlanması gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Mete Kalyoncu ise, "Dünyaya bakıldığında gelişmiş ülkelerin gücünün, ilim ve teknolojide göstermiş oldukları başarılara ve sanayicisinin ileri teknoloji kullanmasına bağlı olduğu görülür. Ülke olarak yapabileceğimiz en güzel iş, teknolojimizi geliştirmek ve geliştirmiş olduğumuz teknolojimizi imalat sektörümüze sokmak olmalıdır. Ülkemiz insanının ihtiyacı olan teknolojiyi ithal etmek yerine kendi öz kaynaklarımızla üretim yapmalıyız. Ülkemizin daha da güçlenmesi ve gelişmesi için bu tür atılımlara ihtiyacı vardır" dedi. Konya sanayinin gelişmiş ve her türlü üretimi gerçekleştirebilecek seviyeye gelmiş olduğunu da belirten MMO Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, "Şehrimizin sektörde daha da gelişebilmesi ve kendini yenileye bilmesi için bilim adamlarımızla sıkı diyaloga ve ortak çalışmaya ihtiyacı vardır. Üniversite-sanayi-oda işbirliği çerçevesinde yapılabilecek çok büyük işler vardır. Bu anlamda herkes üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmalar sonrası '6. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi' için yapılan resim çizme ve fotoğraf çekme yarışmalarında derence girenlere hediyeleri verildi. 12 yaş altı öğrenciler için gerçekleştirilen resim çizme yarışmasında ilk üçe giren; Tolga Hayırlıoğlu, Üzile Aydın ve Nisa Anadolu-Zahide Özbayrak ve 12 yaş üzeri vatandaşların katıldığı fotoğraf çekme yarışmasında ilk üçe giren; Abdurrahman Şeker, İrafan Çakır ile Bedrettin Yalçın'a hediyeleri takdim edildi. 
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.