Yerli makine sanayi sektör buluşması

Yerli makine sanayi sektör buluşması

Orta Anadolu İhracatçı Birliği (OAİB), Konya'da ''Yerli Makine Sanayi Sektör Buluşması'' toplantısında makine ihracatçılarıyla bir araya geldi.


Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, KSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen programda, makine imalat sanayinin, ülkelerin küresel güç olma hedeflerinde stratejik önemi olan bir unsur olduğunu söyledi. 
Türkiye'de toplam makine imalatının 20 milyar avro düzeyinde olduğunu belirten Şahin, ''Bu oran Avrupa ülkelerindeki toplam imalatın yüzde 5'i oranındadır. Türkiye toplam makine imalat değeri bakımından Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve İspanya'nın ardından Avrupa'da 6. sırada yer almaktadır'' dedi. 
Makine imalat sanayinin sadece Türkiye için değil bütün dünya için önemli olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti: 
''Makine imalat sektörü dünya ticareti içinde yaklaşık yüzde 15 paya sahiptir. AB dokümanlarında 'Makine sektörü, mühendislik sanayilerinin önemli bir bölümüdür ve Avrupa Birliği ekonomisinin başlıca dayanağı ve en önemli temel direğidir' ifadeleri yer almaktadır. Bu ülkenin sanayicisi desteklendiği sürece inanılmaza başarılara imza atıyor. Bunun örneklerini her gün yaşıyor, medyadan başarı öykülerini takip ediyoruz. Konya'da, makine imalat sanayi ihracatı son 5 yıldır sürekli olarak artış göstermektedir. 2006 yılında 115 milyon dolar olan makine ihracatı 2010 yılına göre yüzde 97 artışla, 227 milyon dolara ulaşmıştır. Konya, Türkiye makine imalatında tarım makinelerinden araç üstü vince metal işleme makinelerinden yüzlerce sektöre hizmet eden takım ve tezgahlara değin çok geniş bir yelpazede üretim yapmaktadır. 
Uluslararası pazarlarda söz sahibi olan makine imalat sektörünün, rekabet gücünün artırılması için rekabetçi finansman olanaklarının sağlanması gerekmektedir. Bu anlamda, Türkiye Halk Bankası ve OAİB arasında, makine sanayine yönelik 2 yıl ödemesiz toplam 10 yıla kadar vadeli kredinin de sektörün rekabet gücüne önemli katkılarda bulunacağını düşünüyorum.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.