Yeni hal binası 8 yıldır bekliyor

Yeni hal binası 8 yıldır bekliyor

2009 yılında yapımı için karar alınan “Yeni Sebze ve Meyve Hali” projesinde, aradan geçen 8 yıla rağmen hala adım atılamadı.

Adnan Pirinç ise yılın son çeyreğinde halin temelinin atılabileceğini, projenin ise yasalaşma aşamasında olduğunu belirtti.

Tarım şehri Konya'da uluslararası standartlara sahip sebze ve meyve hali ihtiyacı, her geçen gün artıyor. Hala hizmet verilmekte olan ilkel şarttaki hal, Konya'nın talebine artık karşılık veremiyor. Hal esnafı, durumundan şikayetçi. Aradan geçen 8 yıla rağmen Konya'ya yapılması planlanan en modern sebze halinin, bir türlü inşa edilememesi ise vatandaşın aklında soru işaretleri oluşturuyor. Yapılacak hal ile Konya'daki ürün çeşitliliğinin artırılması öngörülüyordu. Ayrıca Konya'nın ülke geneline ürün dağıtan bir şehir olması planlanıyordu. Yeni hal projesinin bir de istihdama ciddi katkılar sağlayacağı düşünülüyordu. 

PLANLANAN HAL ÇOK AMAÇLIYDI

2009 yılının Mart aylarında yapılan açıklama ile Konya'nın Türkiye'ye örnek olacak yeni bir sebze ve meyve haline kavuşturulacağı müjdesi verilmişti. Hal ile gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında

Konya, adından sıklıkla söz ettirecekti. Konya ekonomisinin sektörde pazar payının artacak bu  sebep ile ciddi adımlar atılacaktı. Planlanan halin özellikleri ise şöyleydi: “ 100 bin metrekare kapalı alana sahip olacak hal alanı; 210 bin metrekarelik otopark, 67 bin metrekare yeşil alan, 15 bin metrekare yarı açık gezinti alanları, 192 yataklı otel, gıda laboratuarı, idare ve hizmet binası, soğuk hava deposu, cami, akaryakıt istasyonu, polis ve zabıta karakolu, çok amaçlı satış birimleri, kafeteryalar, lokantalar, çay salonları, 4 banka şubesi, postane, sağlık ocağı, toplantı salonu, 4 kantar, taksi durağı ve internet salonundan oluşacaktı.”

ASLIM CADDESİ ÜZERİNE YAPILACAKTI

Hal için Aslım Caddesi üzerinde yer almıştı. Hal esnafının tepkisi arttıktan sonra, geçtiğimiz yıl sürecin geciktirilmeden gerekli adımların atılması talep edilmişti. Yeni halde analiz laboratuvarı ve boylama yapılacak birimlerin kurulması vurgulanmıştı. Esnaf, haldeki meyve ve sebzelere İl Tarım Müdürlüğü’nün analiz yaptığını, sonuçlarının ise 8 ile 10 arasında değişen günlerde çıktığını aktarılmıştı.

SONBAHARDA TEMEL ATILACAK GİBİ

Talepleri karşılama noktasında ciddi sıkıntılar yaşayan eski sebze ve meyve hali 35 yıldır kesintisiz hizmet veriyor. Hal esnafı, zorluklar çekiyor. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, yeni hal temelinin bu yılın son çeyreğinde atılacağını beklediklerini dile getirdi. Pirinç, kararın yasalaşma aşamasında olduğuna dikkat çekti. Pirinç, şunları kaydetti: “2009 yılındaki proje ile şuanki proje arasında farklılıklar var. Değişim, çok büyük olacak. Büyük işler, kısa zamanda yapılmıyor. Lojistik bir merkez haline gelecek.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum