Yeni anayasa için en kritik viraj

Yeni anayasa için en kritik viraj

TBMM Başkanı Çiçek, CHP ve BDP liderleriyle görüşecek. Ardından yeni anayasanın kaderini belirleyecek tarihi kararını Uzlaşma Komisyonu’nda açıklayacak.

Geçen hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ardından da MHP lideri Devlet Bahçeli ile biraraya gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugün ilk olarak saat 10.30 'da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ardından da saat 11.30 'da BDP Genel Başkanı Demirtaş ile TBMM 'deki makamlarında biraraya gelecek. Çiçek, bugünkü ziyaretleri sırasında da iki lidere “Gelinen nokta itibariyle Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına ilişkin görüşünüz nedir? Müzakereler devam etsin diyorsanız bu konuda öngördüğünüz makul süre nedir?” sorularını yöneltecek.

Çiçek ile geçtiğimiz Cuma akşamı görüşen Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı 'na, “31 Aralık 2012 hedefi tutturulamadı. Bu aşamadan sonra makul net bir bir süre belirlensin. Bu süre sonunda da yeni anayasa tasalğı ortaya konulamazsa komisyonun devam etmesinin manası yok. Uzlaşma Komisyonu çalışması başarısızlığa uğrarsa biz uyum sağlayabileceğimiz bir ya da iki partiyle yola devam ederiz ya da AK Parti olarak kendi teklifimizi gündeme getiririz” mesajını vermişti. Erdoğan 'ın ardından Cumartesi günü Çiçek ile görüşen MHP lideri Bahçeli ise partinin “uzlaşma komisyonu masasında kalacağını” vurgulamış ve çalışmanın tamamlanması konusunda “anlamlı bir güne denk getirilebilir” ifadesini kullanarak TBMM 'nin kuruluş tarihi olan 23 Nisan 'a gönderme yaparak makul süre konusunda inisiyatifi Çiçek 'e bırakmıştı.

Erdoğan ve Bahçeli 'nin şartlı da olsa “müzakerelerin devamından” yana tavır sergilemesinin ardından yeni anayasa çalışmalarının akıbeti açısından gözler Çiçek 'in bugünkü görüşmelerine çevrildi. Kürt sorunun çözümü konusunda yeni anayasa çalışmalarına büyük önem atfeden başta anadilde eğitim olmak üzere taleplerini yeni anayasa yoluyla hayata geçirmek isteyen BDP, AK Parti 'nin Başkanlık Sistemi talebi konusunda “nötr” bir tavır sergiliyor. BDP 'nin müzakerelerin devamından yana tavır sergilemesi beklenirken, yeni anayasanın akıbeti CHP 'nin tavrına kilitleniyor.

CHP “şartlı devam” diyecek

Kılıçdaroğlu bugünkü görüşme öncesi kurmaylarıyla Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını masaya yatırdı. Edinilen bilgiye göre CHP 'nin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin yeni stratejisini belirlemesinde Başbakan Erdoğan 'ın “Uyumlu bir parti ile yola devam ederiz ya da kendi teklifimizi sunarız” resti dikkate alındı. AK Parti 'nin “Başkanlık Sistemi” ve “2-3 ay içinde çalışmaların tamamlanması” ısrarıyla “CHP 'siz anayasa” planını devreye sokmak istediği değerlendirmesi yapılan görüşmelerde, Erdoğan 'ın “B” ve “C” planının boşa çıkartılmasına yönelik kararlar alındı.

Bu çerçevede Kılıçdaroğlu bugünkü görüşmede Kılıçdaroğlu 'nun “makul süre” önerisine “şartlı evet” diyecek. Kılıçdaroğlu, Çiçek 'ten “Dışarıdan komisyona süre ve gündem dayatması yapılmasına izin vermemesini” isteyecek. CHP, “Başkanlık sistemi geri çekilmeden diğer bölüm ve maddeleri müzakere etmenin anlamı yok” tavrını da yumuşatacak. Kılıçdaroğlu, Çiçek 'e 3 partinin karşı çıkmasına karşın Başkanlık Sistemi önerisini geri çekmeyerek AK Parti 'nin Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını tıkayan taraf olduğunu anlatacak.

Çiçek süreyi açıklayacak

TBMM Uzlaşma Komisyonu Çiçek 'in Kılıçdaroğlu ve Demirtaş ile yapacağı görüşmelerin hemen ardından toplanacak. Çiçek 'in toplantıda liderlerden aldığı yanıtlar çerçevesinde yeni anayasa taslağının kamuoyuna açıklanacağı “nihai” tarihi ilan etmesi bekleniyor. Kulislerde bu tarihin “Nisan ayı sonu” olabileceği ifade ediliyor. Çiçek 'in toplantıda belirlenecek tarihe kadar anayasa taslağının ortaya konulamaması halinde komisyonun hiçbir partinin çekilmesi gerekmeksizin kendiliğinden lağvedilmiş sayılması önerisini de gündeme getirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.