YEKA Projesi  yalan mı oldu?

YEKA Projesi yalan mı oldu?

Konya’nın Karapınar'ın ilçesinde kurulması planlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı YEKA-1 GES Projesi yılan hikayesine döndü. Kalyon ve Güney Kore firması Hanwha’nın yollarını ayırmasından bu yana somut bir adım atılamadı

Türkiye’nin enerjide önemli bir açığı kapatacak olan Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı YEKA-1 GES Projesi’nde yıllardır beklenen adım bir türlü atılamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, 1000 megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları YEKA ihalesini, 2017 yılında Kalyon firması ve Güney Kore’nin Hanwha Grubu 6.99 dolar cent/kilovatsaat teklifiyle kazanmıştı. Fakat bu ortaklık çok uzun sürmedi. 1000 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurma ihalesini kazanan Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha 2019 yılının başında yollarını ayırmaya karar verdi. Ocak ayından bu yana YEKA Projesi ile ilgili somut bir gelişme yaşanmadı. Enerji maliyetlerinin her güçün arttığı ve Türkiye’nin enerjiye ihtiyacının arttığı son aylarda Karapınar YEKA-1 Projesi hayatı bir önem taşıyor.

1.3 MİLYAR DOLAR YATIRIM ÖNGÖRÜLDÜ

Proje kapsamında ortaklık, Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kuracaktı. Bu fabrikanın, 2 yıl içinde Ankara’da kurulması öngörüldü. 10 yıl boyunca da Konya-Karapınar YEKA’da 1000 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılması karara bağlandı. Şartnameye göre, ilk 500 megavattaki yerlilik oranı yüzde 60’tı. Kalyon Enerji ve Hanwha’nın, projeyi hayata geçirmek için 1.3 milyar dolar düzeyinde yatırım yapması öngörüldü.  Ancak, proje öngörülen takvimde ve şekilde yürümedi. Kalyon ve Hanwha, yollarını ayırmaya karar verdi. Projenin bu yıl tamamlanıp, elektrik üretimine başlaması bekleniliyordu.

TORBA YASADA DÜZENLENEME YAPILDI

Yaz aylarında çıkarılan torba yasa ile yeni bir düzenleme yapıldı. Kalyon firmasının başka bir yabancı ortakla projeyi gerçekleştirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Meclis’e sunulan ekonomi ile ilgili yeni torba yasaya göre Karapınar’ın da içinde yer aldığı YEKA projelerinde işletmeye alma süresi 36 ay uzatılıyor. Bu süre torba yasada yer alan ilgili maddenin yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak biçimde başlayacak. Düzenleme ile şirket hisselerinin devrine de olanak sağlıyor. Kalyon grubu proje için yeni hissedarlar alabilecek. Karapınar’da yeni iş sahaları oluşturacak YEKA -1 GES Projesi ile ilgili somut adımın ne zaman atılacağı kamuoyu tarafından merak ediliyor. Şirketin web sitesinde proje ile ilgili her hangi bir bilgilendirme dahi yok.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

4-2-077.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.