Yazıcı'dan Eker'e 'pirinçte GDO yok' desteği

Yazıcı'dan Eker'e 'pirinçte GDO yok' desteği

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, GDO'lu ithal pirinç tartışmaları devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'e destek verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin Limanı'nda el konulan çeltiğin GDO'lu olduğu iddiaları konusunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in değerlendirmelerine katıldığını belirterek, ''Bir kaygıya, kuşkuya kapılmaya gerek yok. Vatandaşlarımız pirinçleri afiyetle yiyebilir'' dedi.

Bakan Yazıcı, GDO'lu ithal pirinç tartışmaları devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'e destek verdi.

Konuya ilişkin kendisinin yaptığı açıklamalarla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in değerlendirmelerinin farklı olduğuna ilişkin yorumlar yapıldığını, ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili analiz ve soruşturma sürecinin devam ettiğini belirten Yazıcı, şöyle konuştu:

''Serbest bölgede ihbar üzerine yurt dışından ithal edilmiş çeltik ve pirinçle ilgili analizler yapıldı, birtakım bulgular tespit edildi, bu nedenle bunların ithalatını yapan insanlar savcılığa sevk edildi. Hububatla uğraşan uzmanların değerlendirmesine göre, dünyanın hiçbir yerinde pirinç tanesi olarak tanımladığımız ürünün genetiğinin bozulmasına yönelik hiçbir faaliyet yok. Böyle bir şey zaten mümkün değil. Pirinç tanesinin genetiğini bozacak ne tohum yetiştirebilirsiniz ne de böyle bir fiil icra edebilirsiniz. Dolayısıyla büyük olasılıkla bu ürünün taşınmasında kullanılan tanker veya gemide daha önce taşınmış GDO'lu ürünle alakalı bir bulaşma olabilir.''

''Tekirdağ'da da GDO'lu pirinç bulgusuna rastlandığına yönelik açıklama yapmadım''

Bu tür ürünlerle ilgili risk değerlendirmesi yaptıklarını ve başka gümrüklere gelen ürünlerden de numuneler aldıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, Tekirdağ'da da GDO'lu pirinç bulgusuna rastlandığına yönelik açıklama yapmadığını belirtti. Numune alındığını, bunların tahlile gönderildiğini anlatan Yazıcı, ''Şayet böyle bir bulguya erişilirse işlem yapılır. Ancak ortada henüz bir şey yok'' dedi.

''GDO konusunda uzman olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''

Bu konuda uzman kuruluşun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu, kendi bakanlığının gümrük prosedürlerini takip ettiğini vurgulayan Yazıcı, ''Bu anlamda Sayın Eker ile benim değerlendirmelerim arasında çelişen bir durum yok. Dolayısıyla Sayın Eker'in yaptığı değerlendirmeye ben de katılıyorum. Bir kaygıya, kuşkuya kapılmaya gerek yok'' diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın laboratuvarlarının, Türkiye'de genetikle alakalı en özgün değerlendirmeyi yapabilecek kapasite ve donanımda olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

''Diğer kuruluşların da elbette ki akredite laboratuvarları var. Ama bir laboratuvarın akredite olması o laboratuvarın her tür tahlili hiç şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ortaya koyduğu, koyabildiği sonucunu doğurmaz. TÜBİTAK ve İTÜ'den alınan raporlara göre GDO olarak nitelendirilebilecek bir saptama var ama gerçekten bu sonuca varmayı gerektirecek, yani şüpheye yer bırakmayacak içerikte midir, bu konuda hangi veriler hangi yöntemler kullanılmış bilmiyorum.

Uzmanlara göre, pirinç tanesinin genetiğinin değiştirilmesi mümkün değil. O söz konusu olmadığına göre, pilavı da tanelerden yaptığımıza göre demek ki insanlarımızın çekinmeden pilavını pişirip yemesinde bir sakınca yok. Dolayısıyla vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Gümrüklerde etkin tedbirler alınıyor. Sağlığa zarar verecek bir ürünün gümrük kapılarından geçmesine asla göz yummayız. Vatandaşın sağlığı her şeyin üstündedir. Vatandaşlarımız, pirinçleri afiyetle yiyebilir.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.