Tescilli "Bursa siyahı" incirin ihracat yolculuğu erken başladı

Tescilli "Bursa siyahı" incirin ihracat yolculuğu erken başladı

Uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren "Bursa siyahı"nda bu yıl yaklaşık 14 bin ton ihracat hedefleniyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken olgunlaşan Türk Patent ve Marka Kurumundan "Bursa siyah inciri" adıyla coğrafi işaret tescilli meyvenin 6 Ağustos itibarıyla hasadına, 8 Ağustos'tan sonra da ihracatına başlandı.

Avrupa'nın yanı sıra Orta Doğu ülkelerine, Rusya, Dubai ve Hong Kong'a gönderilen Bursa siyahında, bu yıl 30 bin ton rekolte öngörülüyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, AA muhabirine, Bursa siyah incirinde kesim ve ihracata normalde ağustos ayının üçüncü haftasında başlandığını, bu sene hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle bu tarihlerin iki hafta geriye çekildiğini söyledi.

Siyah incirde kalite ve rekoltenin yüksek olduğunu ancak meyvenin erken olgunlaştığını belirten Yazgan, "Şu an Avrupa'nın bütün kitlesi ya tatilde ya da olimpiyatlarda. Yani kendi evinde olmadığı bir yerde de incir tüketmeyeceğini düşünürseniz bu yıl itibarıyla incir pazarı biraz sıkıntılı. Nitekim talepler de o anlamda yavaş geliyor. Şimdi üretici de dalında olgunlaşmış bir inciri illa 'satın' diyor. Talep olmayan bir yerde ihracatçının bunu başarması mümkün değil." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.