Yatırımla büyüyen firma Ayvazoğlu Metal

Yatırımla büyüyen firma Ayvazoğlu Metal

Sektörde yarım asırlık tecrübeye sahip olan Ayvazoğlu Metal yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Türkiye’de 5 eksenli lazer kesim makinesine sahip tek firma olan Ayvazoğlu Metal, 2020 yılında iki yeni makine daha alarak parkurunu güçlendirmeye devam edecek


Üretimin Yıldızları yazı dizimizin bu haftaki bölümünde lazer kesim sektörünün önemli firmalarından Ayvazoğlu Metal’i konuk ediyoruz. Lazer sektörü oldukça geniş ve rekabetin çok fazla olduğu bir alan. Konya’da irili ufaklı onlarca firma bu sektörün bir alanında yer alıyor. Ancak Ayvazoğlu Metal’i ayıran en önemli özelliği ise sürekli işi hızlandıracak, çeşitlendirecek makinelere yatırım yapması.

50 YILLIK TECRÜBE

Ayazoğlu Metal’in gelişim sürecisi şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Ayvaz’dan dinledik. 50 yıl önce tornayla başlayan üretim serüveninde kesim alanına 1990 yılında aldıkları optik okuyuculu makine alarak başladıkları belirten Ayvaz, 2010 yılında aldıkları plazma tezgâhını alarak üretim sürecinde yepyeni bir sayfa açtıklarını ifade etti. Sonrasında da lazer tezgâhı yatırımlarına devam ederek, beş lazerden oluşan önemli bir makine parkuruna sahip oldular. Selim Ayvaz, Ebubekir Ayvaz ve Yusuf Ayvaz tarafından yönetilen firma şu anda 3 bin metrekarelik alanda 25 kişilik ekiple üretimine sahip.

ZORLANDIK AMA PES ETMEDİK

Tabi bu süreçlerde önemli zorluklar yaşadıklarını ancak yatırım ve üretimden vazgeçmeden hepsinin üstesinden geldiklerini anlatan Selim Ayvaz, “Bu yatırımları yaparken zorlandık elbette. 15 Temmuz hain darbe girişiminin olduğu günün öğleden sonrasında Türkiye’de tek olan 5 eksenli lazer kesim makinesinin sözleşmesini imzaladım. İş dünyası ve çevrem böyle bir süreçte bu kadar büyük bir yatırımın büyük risk taşıdığını girmememiz gerektiğini söylediler ama ben vazgeçmedim. Hatta tezgahı aldığım firma bile emin misin diye sordu ve emin olduğumuzu söyledim. Çünkü ülkeme güvenimi hiçbir zaman kaybetmedim. Herkes parasını altına, dövize yatırırken biz dövizle bu makineyi aldık. Çok şükür makine sektöre yeni bir soluk getirdi ve geldiği andan itibaren hiç boş durmadı.” Dedi.

4254327452.jpg

SAVAŞ BİTERSE İHRACAT ARTAR

5 adet lazer kesim makinesine sahip olan Ayvazoğlu Metal, iki makinede 15 mm’ye kadar kesim yaparken üç tanesinde ise 20 mm’ye kadar kesim yapabiliyor. 5 eksenli makine ise açılı kesebiliyor. Bu makine Türkiye’de tek. Tarımdan otomotive, asansörden mobilyacıya kadar çok geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiklerini belirten Selim Ayvaz, “Tüm sektörlerin önemli çözüm ortaklarından biri konumundayız. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışı pazarında da önemli işlere imza attık, atıyoruz. Orta doğudaki yedi ülkeye ihracat yapıyoruz. İngiltere’deki önemli bir traktör firması ile anlaşmaya vardık ancak İngiltere devletinin prosedürlerini aşamadık. Avrupa pazarına girişimlerimizi sürdürüyoruz. Ancak Suriye sorunu çözülürse Konya sanayisinin önü açılacaktır. Çünkü onca olaya rağmen biz Irak ve İran’a çok önemli ihracatlar yapıyoruz. Suriye’ye de yaptığımız işler oluyor. Savaş biterse işlere yetişemeyiz diye düşünüyorum” diye konuştu.

KONKORDATO ÇOK CANIMIZI YAKTI

İş hacimlerinin yüzde ellisini iç piyasaya ayırdıklarını kaydeden Ayvazoğlu Metal Yönetim Kurulu Başkanı Selim Ayvaz, ancak bu konuda biraz temkinli yaklaştıklarını çünkü konkordato olaylarının çok yaygınlaştığını vurguladı. Konkordato olayının son iki yıl içerisinde birçok firmanın canını yaktığını, birçoğunun batmasına neden olduğunu ifade eden Ayvaz, “Bu sistem baştan aşağıya yanlış. Çünkü devlet borçluyu koruma altına alırken, alacaklının ne olacağına bakmıyor. Ödemelere bir garanti vermiyor. Ama borçları öteledim deyip, başınızın çaresine bakın diyor. Önümüzdeki dönemde bu uygulamanın kaldırıldığını öğrendik. Ama öncesinde çok canımızı yaktılar. Bundan sonra kesinlikle böyle bir anlayış gelmemeli. Çünkü piyasayı daraltan en önemli etkenlerin başında bu sistem geliyor” dedi.

5234537452.jpg

AR-GE DESTEĞİ ALAMIYORUZ

Yatırım demişken Ayvazoğlu Metal, önceki yıl Metal Sanatevi adında yeni bir şirket ile farklı alanda çalışmalar yapmaya başladı. Sehpa, masa, dresuar, masa gibi ürünlerden oluşan bine yakın ürün yelpazesine sahip Metal Sanatevi, tamamen metal kesimden oluşan ürünleriyle ülke genelinde önemli bir ivme yakaladı. Konya’da showroom açan Metal Sanatevi, ülke genelinde 12 ilde de mağazalarını açmayı başardı. Yeni ürünler geliştirebilmek için 6 Kw ve 8 Kw’lık iki ayrı yeni kesim tezgahını bünyesine kadar Ayvazoğlu Metal, bu makinelerle 35 mm’ye kadar kesim yapabilecek. Böylece her türlü tasarımın kesimini yeni ve eski makineleriyle gerçekleştirecek. Metal Sanatevi için AR-GE ekibi oluşturduklarını ve sürekli yeni ürünler çıkardıklarını kaydeden Selim Ayvaz, bu noktada devletten AR-GE desteği alamamaktan yakındı. Dekorasyon alanında yeni ürünler geliştirmemize rağmen devletimiz bunları AR-GE kapsamına alamayacağını söylüyor bize diyen Selim Ayvaz, “Bu AR-GE desteklerinin kime neye göre verildiğini anlamış değilim. Biz de yeni ürünler geliştiriyoruz ancak bu kapsama giremiyoruz. Devletin bu konuda sorunu giderici çalışma yapmasını bekliyoruz. Çünkü destek konularında büyük haksızlıklar yapılıyor. Geçtiğimiz dönemde devlet tarafından yapılan Nefes Kredisi çalışmalarında üreticiye değil, paradan para kazanan birçok kişiye gidiyor. Çünkü devlet verdiği desteklerin nereye gittiği denetlemiyor. ” diye konuştu.

METAL SANATEVİ, BÜYÜK BİR BAŞARI

Metal Sanatevi markasının doğuş hikayesi de oldukça ilginç. Hobi amaçlı olarak bu tip ürünler üretmeye başladığını söyleyen Selim Ayvaz, yaptığı ürünleri e-ticaret sitelerinde birer ikişer satmaya başlamış. Ancak bu işten para kazanmayı çok da düşünmemiş. Amacı sadece kendi zevkine göre ürünler çıkarmakmış. Yaşanan ekonomik sorunlarla birlikte atölyede 7-8 işçinin çıkarılması gündeme gelince Metal Sanatevi projesi de Selim Ayvaz’ın kafasında daha da şekillenmeye başlamış ve seri üretime geçme kararı almış. Atölyedeki işçilerimizi çıkarmamak adına bu alanda çalışmalarını sağlamak amacıyla sehpa, zigon, masa, raf, dresuar gibi daha birçok dekorasyon ürünün seri üretimine başladık diyen Selim Ayvaz, “İlk başlarda birer ikişer sattığımız ürünler, ülke genelinde kısa sürede sevildi. Tasarımların tamamını bünyemizde yaptığımız ürünler o kadar çok sevildi ki, bir süre sonra siparişlere yetişemez hale geldik. Vardiya sistemiyle çalışmaya başladık. İnternet üzerinden satışın yanı sıra gelen istekler üzerine mağazalaşmaya yöneldik. Konya merkezde ilk mağazamızı açtık sonrasında da 12 farklı şehirden gelen taleple o şehirlere de mağazalarımızı açmış olduk. Şu anda birçok şehirden halen talepler geliyor ancak biz yılbaşı itibariyle Metal Sanatevi için yeni bir üretim atölyesine geçip, ondan sonra mağazalaşmayı sürdürmek istiyoruz. Çünkü siparişlere yetişemiyoruz. Amerika’dan Gana’ya kadar birçok ülkeden de ürünlerimize talep var. 2020 yılında Metal Sanatevi, çok daha üst seviyelere ulaşacak.” şeklinde konuştu.

73554335.jpg

Ayvazoğlu Metal Yönetim Kurulu Başkanı Selim Ayvaz’ın hobi olarak başladığı ev, otel, büro dekor ürünleri bugün firmanın en önemli iş kollarından biri haline gelmiş. Firmaların sıkıntılar yaşadığı bir dönemde böylesine önemli bir atılımı yapmak gerçekten önemli bir olay. Hem de çok sevilen ürünler çıkararak piyasaya bir yıl gibi kısa bir sürede hakim olabilmek hem yönetim, hem strateji hem de tasarım başarısı olarak görülebilir. Çünkü şu andan dünyanın dört bir yanında bu ürünler sipariş ediliyor.

Sürekli yatırım yapan ve yeni iş istihdam alanları oluşturmaya çalışan Ayvazoğlu Metal’in, bu gayreti bizleri de oldukça mutlu etti. Üreten, yeni ürünleri piyasaya kazandıran aynı zamanda uzman olduğu alanda çıtayı yükselten firmalarımız daha çok alkışı, motivasyonu ve desteği hak ediyor. Bu noktada Üretimin Yıldızları yazı dizimizde Ayvazoğlu Metal’i konuk etmekten mutlu olduk. Gelecek haftalarda başka firmalarımızın başarı ve üretim hikayelerini aktarmaya devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.