Elmalı şeker ilk kez Konya'da  pekmez kazanında bulunmuş!

Elmalı şeker ilk kez Konya'da pekmez kazanında bulunmuş!

Konya, pekmez üretimindeki ustalığı ve tarihî mirasıyla bilinen şehirlerden biri. Özellikle geleneksel yöntem Konya, pekmez üretimindeki ustalığı ve tarihî mirasıyla bilinen şehirlerden biri.

Konya, pekmez üretimindeki ustalığı ve tarihî mirasıyla bilinen şehirlerden biri. Özellikle geleneksel yöntemlerle üretilen pekmez, yüzyıllar boyunca Konyalıların sofrasının vazgeçilmezi oldu. Ancak pek bilinmeyen bir detay ise, günümüzde bir endüstri haline gelen elmalı şekerin kökeninin bu topraklarda pekmez kazanlarına dayanması.

ELMALI ŞEKERİN KÖKENİ: BİR RİVAYET

Rivayete göre, pekmez kaynatma geleneği sırasında kazana yanlışlıkla düşen bir elma, uzun süre pekmezle birlikte kaynar. Elma kazandan çıkarıldığında, soğuk hava ile temas eder ve üzerindeki pekmez donar. Bu tatlı sürpriz, o dönemin çocukları arasında büyük bir beğeni toplar. Her pekmez kaynatıldığında çocuklar bu elmayı istemeye başlar ve bu da elmalı şekerin ilk adımlarını atmasına sebep olur.

KONYA'NIN UNUTULAN GELENEĞİ

Zamanla, diğer pek çok gelenek gibi bu da unutulur. Ancak bugün elmalı şeker olarak bilinen ve dünya çapında popüler hale gelen bu tatlının kökeni, Konyalıların yaratıcılığına ve geleneklerine dayanıyor. Konya, pekmeziyle olduğu kadar, elmalı şekerin de doğduğu yer olarak hatırlanmayı hak ediyor.

PEKMEZİN GELENEKSEL ÜRETİMİ VE KONYA’NIN MİRASI

Konya’nın pekmez üretimi, özellikle Güneysınır ve Bozkır köylerinde, beyaz toprak kullanımıyla dikkat çekiyor. Bu geleneksel yöntemler, pekmezi sadece bir tat değil, aynı zamanda bir kültürel miras olarak yaşatıyor.

Kaynak:Mustafa Ünüvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum