Yatalak Genç, Babasının Yaptığı Aparatla Yürüme Zevkini Yaşadı

Yatalak Genç, Babasının Yaptığı Aparatla Yürüme Zevkini Yaşadı

Mersin'de bir baba Serebral Palsi (CP) hastalığı nedeniyle doğuştan yatalak olan 18 yaşındaki oğlunu yaptığı aparatla hayata tutundurmaya çalışıyor. Kendi tasarladığı çok basit gibi görünen aparat sayesinde oğlunun yürümenin zevkine...

Mersin'de bir baba Serebral Palsi (CP) hastalığı nedeniyle doğuştan yatalak olan 18 yaşındaki oğlunu yaptığı aparatla hayata tutundurmaya çalışıyor. Kendi tasarladığı çok basit gibi görünen aparat sayesinde oğlunun yürümenin zevkine vardığını ifade eden baba Cengiz Boyraz "Adımını atarken ayaklarını dolaştırıyordu, ortadaki demiri yaparak ayaklarını dolaştırmasını engelledik. Sokakta yürümesini sağladık. Sokakta bununla egzersiz yapıyor. Yürümenin zevkine vardı." diye konuştu.

Merkez Toroslar ilçesi Çukurova Mahallesi'den oturan Cengiz Boyraz'ın 4 çocuğundan en büyüğü olan Abdullah Hüseyin, doğum sırasında beyninin oksijensiz kalması nedeniyle engelli olarak dünyaya geldi. Ailesinin bütün çabasına rağmen hastalığına çare bulunamadı. Baba Cengiz Boyraz, Serebral Palsi (CP) teşhisi konulan

ve 18 yıldır da yatalak halde olan oğlunu hayata tutundurmak ve yürütebilmek için çeşitli arayışlara girdi. Baba Cengiz Boyraz yaptığı bir aperatla oğlunun hayata tutunmasını sağladı.

Baba Cengiz Boyraz doğum sırasında oğlunun kuvezde oksijensiz kalması nedeniyle 18 yıldır yatalak olduğunu belirtti. Oğlunun tek başına kesinlikle adım atamadığını anlatan baba Boyraz yemek ve tuvalet gibi öz ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığını ifade etti.

Boyraz, haftada iki gün rehabilitasyon merkezine giden oğlunun son yıllardan devletin çıkarmış olduğu maaşlardan yararlandığını kaydetti. Çocuğunun yürüyememesinin büyük bir sıkıntı olduğunu anlatan Boyraz, "Onun için ben bu aleti geliştirdim. Bundan önce evde raylı sistem geliştirmiştim, aynı robotlu sistemde olduğu gibi raylı sistem geliştirmiştim. Onunla oda içinde yürüyordu ama yeterli olmuyordu. Düşüne düşüne bunu bulduk. Bununla sokakta yürüyebiliyor. Egzersizlerini bulununla yapabiliyor. Ben ilk aklıma geldiği şekilde böyle tasarladım ama daha da geliştirilebilir. Ben 18 yıldız çocuğumla mücadele ettiğim için televizyondan, internetten gördüğüm kadar bunu geliştirdim. Böyle bir cihaz yok ama ihtiyaca binaen düşüne düşüne bunu keşfettim. Kendim tasarladım bunu." diye konuştu.

Oğlunun adımını atarken ayaklarını dolaştırmasını engellemek için ortadaki demiri yaparak bunu engellediklerini vurgulayan Boyraz, "Sokakta yürümesini sağladık. Sokakta bununla egzersiz yapıyor. Yürümenin zevkine vardı. Daha önce hiç adım atamıyordu bu alet sayesinde adım atar oldu. Oğlumda gelişmeler oldu." dedi.

Bu durumda olan çok kişi gördüğünü ve rehabilitasyon salonlarında bu tür rahatsız olanlara çok denk geldiğini vurgulayan Boyraz şöyle devam etti: "Yürüyemeyen, kasları kasılan ve kasları kasıldığı için ayakları birbirine dolaşan çok çocuk var. Onun için bu alet geliştirilebilir. Kesinlikle fayda vereceğini düşünüyoruz, çünkü bizim çocuğumuza fayda verdi. Kan dolaşımını hızlandırdı. Daha önce sürekli yatıyordu, bunu yaptıktan sonra sokağa çıkma şansı oldu. Sokakta gidip gelebiliyor. Çok basit gibi görünüyor ama çok önemli. Çocuğumuz hiç ayağa kalkamıyordu ancak bu alet sayesinde şu anda ayağa kalkıyor, sokakta yürümenin zevkine vardı. Eskiden ayakkabı giymiyordu, şu anda yürümekten dolayı ayakkabısının ucu delindi. Bu tür olan çocuklar için geliştirilebilir. Almanya'da yapılanları var ama çok pahalı, biz cüzi fiyata bunu yaptık." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.