Yaşıtları okulda, onlar tarlada çalışıyor

Yaşıtları okulda, onlar tarlada çalışıyor

Konya'nın Kulu ilçesinde pancar ekili alanlarda çalışmak üzere Şanlıurfa'dan gelen tarım işçileri ailenin çocukları, yaşıtları gibi okula gitmek yerine tarlada çapalama yapıyor

Konya'nın Kulu ilçesinde pancar ekili alanlarda çalışmak üzere Şanlıurfa'dan gelen tarım işçileri ailenin çocukları, yaşıtları gibi okula gitmek yerine tarlada çapalama yapıyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kulu ilçe merkez, belde ve köylerinde tarımda çalışmak üzere Urfa başta olmak üzere değişik illerden pancar alanlarında çalışmak üzere çok sayıda tarım işçisi geldi. Çalışmak için gelenlerden en dikkat çekici olanı ise Şanlıurfa'dan gelen Kayaş ve Akgün ailesi oldu. Urfa'dan tarım işçisi olarak geldiklerini belirten aile reisleri İsmail Kayaş ve İsmail Akgün, her yıl Kulu'da çeşitli mevkilerde ekili bulunan pancar başta olmak üzere mercimek, nohut, kimyon ve fiğ gibi ürün ekili alanlarda çalıştıkları ifade etti. Tarlalardaki yabancı otların temizlenmesi ve çapalama işlerinde ailecek çalıştıklarını kaydeden aile reislerinden Kayaş, "Şu an okulda olmaları gereken çocuklarımız Ali (11), Fatma Kayaş (13) ve 9-14 yaş arasında bulunan Hüseyin, Eyüp, Hatice ve Zehra Akgül bizimle beraber geldi. Aile bütçemize katkıda bulunmaları için Urfa'da okul müdürlerinden izin alarak kendilerini de buraya getirdik. Ekmek parası kazanmak için mecburen çocuklarıyla birlikte geldik. Çocuklarımızı da Urfa'da bırakacak bir yakınımız olmadığı için getirdik" dedi.
Şu an kurulan çadırlarda kaldıklarını belirten Akgün, "10 yaşından küçük olan her iki ailenin 8 çocuğu ise çadırlara bıraktık. Okuyan çocuklarımızın, Kulu da herhangi bir okulda okumalarını isterdik. Ama okula onları götürüp getirme sorunu oluyor. Zaten bizler işçiyiz, mecburen sabah güneşi ile birlikte tarlaya gidip, akşam güneşinde çadıra geliyoruz. Bu durumda çocuklarımızla tam manası ile ilgilenemiyoruz" diye konuştu.
Çapa işinden sonra da diğer hububatlardan kimyon, nohut, mercimek ve fiğ tarlalarındaki yabancı otların yolmaya gittiklerini belirten aile, "Geçen yıl geldiğimizde, biz geçici tarım işçilerinin kalabilmesi için barınakların yapılması söz konusu idi. Ancak bu yıl yine zorluklar içinde sudan, elektrikten yoksun vaziyette çadırlarda kalarak çalışıp yıllık nafakamızı temin etmek mecburiyetindeyiz. Urfa'dan çeşitli il ve ilçelere tarımda çalışmaya gelen yalnız bizler değiliz. Şu anda Urfa'nın yüzde ellisine yakını tarımda çalışmak için Urfa yı terk ettiler. Bizim de geçimimizi sağlamamız bu yöndedir" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.