"Yasalar, Öğrenciye Şiddet Uygulayan Öğretmene Hapsi Öngörüyor"

"Yasalar, Öğrenciye Şiddet Uygulayan Öğretmene Hapsi Öngörüyor"

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt, öğrenciye şiddet uygulayan öğretmenlerin yasalara göre hapisle cezalandırılabileceğini söyledi. Çocuk Hakları Merkezi üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kurt, Antalya’da...

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt, öğrenciye şiddet uygulayan öğretmenlerin yasalara göre hapisle cezalandırılabileceğini söyledi.

Çocuk Hakları Merkezi üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kurt, Antalya’da ilkokul 3. sınıf öğrencisinin şiddet gördüğü yönündeki haberlerin medyada yer aldığını belirterek, öğretmen ve şiddet kelimelerinin yana yana düşünemediğini söyledi. Şiddet gören çocukların şiddet uyguladığının bilimsel olarak ortaya konduğunu belirten Kurt, “Fiziksel istismar okullarda cezalandırma yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Çoğunlukla okullarda öğretmenin uyguladığı fiziksel istismarda, kişilik bozukluğu, kalabalık sınıflar, sosyal baskılar, disiplin yönetmeliği olarak dayağın kabul görmesi gibi nedenler şiddete yol açmaktadır.” tespitinde bulundu.

Özellikle ilkokul çocuklarının gördüğü şiddetin okuldan soğuttuğunu aktaran Kurt, bu durumun okul korkusu ve özgüvensizlik olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Ayrıca uyumsuzluk ve yalan söyleme gibi sonuçlar da doğurduğunu sözlerine ekledi.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne de değinen Kurt, kötü muameleye karşı çocuğun korunması için yasal, idari, toplumsal ve eğitsel bütün önlemelerin alınması gerektiğini belirtti. Yasa ve yönetmeliklere göre şiddet uygulayan öğretmenler için bazı cezaların öngörüldüğünü hatırlatan Kurt, kamu görevlisinin nüfuzunu kötüye kullanarak uyguladığı şiddet için hapis cezası verilebileceğini söyledi. Ayrıca idari yönden de bazı yaptırımların uygulanabileceğini ifade etti. Maaşın kesilmesi, kıdemin indirilmesi, uyarının bu idari cezalardan bazıları olduğunu kaydetti. Farklı suçlar için cezanın meslekten çıkarmaya kadar varabileceğini hatırlattı. Cinsel istismar durumda ise öğretmenlerin ağır hapisle cezalandırılabileceğini dile getirdi. Ailelere önerilerde bulunan Kurt, böyle bir durumla karşılaşıldığında fiziksel ve psikolojik muayene ile sağlık raporu alınması gerektiğini anlattı. Kurt, Çocuk Hakları Merkezi olarak okullarda çocuklara karşı uygulanan şiddetle ilgili aileleri ve toplumu bilinçlendirmeye ve çocuk haklarını korumaya devam edeceklerini ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.