Yardım dernekleri muhtaçların yanında

Yardım dernekleri muhtaçların yanında

Konya'da faaliyet gösteren yardım dernekleri her yıl ulaştığı on binlerce aileye ''rencide'' etmeden milyonlarca TL'lik ayni ve nakdi yardım sağlayarak adeta yoksulların babası oluyor.

Çeşitli nedenlerle işsiz kalan, yardıma muhtaç, yaşlı, çocuk, öksüz ve yetim on binlerce vatandaş, çeşitli derneklerin yardımlarıyla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. 
Devletin sağladığı yeşil kart, yakacak yardımı ve sınırlı miktarlarda nakdi yardımla ihtiyaçlarının belli bir bölümünü giderebilen yoksul aileler zor dönemlerinde, hayırseverlerle fakirler arasında adeta köprü görevi üstlenen dernekleri yanı başlarında buluyor. 
Konya'da faaliyet gösteren Dosteli Derneği yetkilisi Uğur Balkı yaptığı açıklamada, her yıl yaklaşık 12 bin aileye 80-90'ar TL'lik gıda yardımları, ilçe ve beldeler bağlı köylerde de toplam 15 bin aileye aylık gıda ve giyim paketi yardımlarını ulaştırdıklarını belirtti. 
Bunların dışında kurban ve ramazan bayramlarında da yoksul, yetim, öksüz ve kimsesiz insanlara rencide etmeden yardım elini uzattıklarını ifade eden Balkı, şunları kaydetti: 
''2008 yılında yaklaşık bin hisselik kurban keserek bunları fakir ailelere ulaştırdık. Ayrıca bunların dışında ürettiğimiz projelerle işsizlere iş imkanı sağladık. Hayata geçirdiğimiz Umut Projesi sayesinde Seydişehir ilçesine bağlı Yaylacık köyünde 52 aileye çilek ve kiraz fidanları dağıtarak tarımsal üretime geçmelerini sağladık. Şimdi bu aileler ürettikleri çilekleri Japonya'ya kadar birçok ülkeye ihraç ederek yardım almadan geçimlerini sağlıyorlar.'' 
Yurt dışında da Filistin, Nijer, Gürcistan, Yemen gibi onlarca ülkeye de çeşitli yardımlar götürdüklerini, sağlık hizmeti ulaştırdıklarını anlatan Balkı, 2008 yılında sadece Konya ve köylerinde toplam 3 milyon 258 bin 229 TL yardım yaptıklarını dile getirdi. 
BAYRAMLARDA YETİM VE ÖKSÜZLERİN YÜZÜ GÜLDÜRÜLÜYOR
Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Müdürü Hasan Aşçı da 2008 yılında yaklaşık 600 aileye 1 milyon 200 bin TL tutarında ayni ve maddi yardımlar yaptıklarını söyledi. 
Her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında yardıma muhtaç yetim ve öksüzlere giyim ve gıda yardımı yaparak yüzlerini güldürdüklerini dile getiren Aşçı, yardım tutarının 2009 yılında daha da artırmayı umduklarını bildirdi. 
Konya'da faaliyet gösteren Anadolu İnsani Yardım Derneği kurucu üyesi Hidayet Yılmaz da her ay 150 yardıma muhtaç aileye gıda, giysi ve yakacak yardımında bulunduklarını bildirdi. Yılmaz, bunun dışında 20 öğrenci ve yetime de her ay 70 TL burs verdiklerini kaydetti. 
Konya'da faaliyet gösteren Ribat Vakfı yetkilileri ise her yıl bin 539 aileye gıda yardımları yaptıklarını, her ay da 192 kişiye 80-100 TL'lik içinde pirinç, sucuk, yağ, fasulye, şeker gibi gıda ürünlerinin bulunduğu yardım paketi dağıttıklarını belirtti. 
Vakıf yetkilileri, her gün 350 kişilik sıcak yemek çıkararak ihtiyaç sahibi insanların karınlarını doyurduklarını belirterek, tespit ettikleri ve kart verdikleri 153 yoksul aileye de günlük ihtiyacına göre 3-5 adet ekmek verildiğini bildirdi. 
Yetkililer, bunun dışında Konya'da kalan 100'e yakın mülteciye de her ay et ve gıda yardımında bulunduklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum