Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

Yangın Şartnamesi

Yangın Şartnamesi

Allah c.c. kimseyi yangın ile sınamasın.

Bolu’da lüks bir otelde çıkan yangın ve 78 kişinin ölümü yüreklerimizi yaktı.

Çocukluğum kapı cami civarında geçti, çıkrıkçılar içinde ve o dönem kapı cami civarında yoğun olan süngercilerin çok yangınına şahit oldum.

Mesleğimiz gereği de yangın ihbar sistemi ve yangın söndürme sistemleri konusunda sık sık işimiz oluyor.

***

Türkiye’de yangın şartnamesi 2007 yılında ilk defa kapsamlı şekilde düzenlenip yürürlüğe girdi.

2007 den sonra ihtiyaçlara göre devamlı güncelleniyor. En son yangın mevzuatı 20-11-2021 tarihinde güncellendi.

Mimar ve mühendisler proje hazırlarken ve ilgili kurumlar proje onaylarken bu mevzuat kapsamında proje-plan-uygulama yaparlar.

Yangın şartnamesi konuya uzak olanlar için biraz karmaşık, 20,50 metreye kadar başka şartlar var, 30,5, metreye kadar başka, 50,50 metre üzeri daha başka. 50 kişilik yaşam alanında başka, 100 kişilik yaşam alanında başka, 200 kişi olan yerde başka.

***

Bu konuya burada girecek olsam konu çok dağılacak yüzeysel yorumlama çalışayım. Mesele şartname değil aslında. Mesele toplumsal duyarlılık, araba muayenesine giderken eşden dosttan emanet yangın söndürme tüpü isteyen toplumuz. Dükkan açılışı olur, dükkana yangın tüpü almayız yan komşularda emanet varsa alınır denetlemeden sonra o tüp iade edilir.

Binaların bir yapı kullanma izni oluyor, birde itfaiye raporu. İtfaiye raporu olmayan binalarda veya yangın şartnamesi gereği yapılması gerekenler yapılmadan hiçbir işletmeye çalışma ruhsatı alamazsınız.

***

Yönetmeliklerde her şey açık ve net, toplumun asıl anlaması gereken ise yangın ihbar sistemine ve yangın söndürme sistemlerine yapılan harcama gereksiz değil. Yüz tane işletmeye gidelim, yangın söndürme tüpü ya yoktur, var olan da tüpü on sene önce almıştır ve aldıktan sonra bakımını hiç yaptırmamıştır.

Yangın ihbar sistemi vardır, bir kere ötmüştür, aman gürültü yapıyor denip kabloları kesilmiştir.

***

Herkesin başına polis, itfaiye memuru koyamayız.

Toplum olarak yangına ve doğal afetlere karşı tedbir konusunda hep sınıfta kalıyoruz. Her lokanta restaurantta bana göre gazlı yangın söndürme sistemi olması lazım. Ortalama basit maliyeti 50.000 tl. Ama işletmelerde 600 tl lik yangın söndürme tüpü var oda lazım olunca çalışmaz…

***

Yangına ve diğer afetlere karşı bilinçli tedbir almadığımız sürece bu afetlerle karşılaşmaya mahkumuz. Sonra o mu suçlu, bumu suçlu.

Hepimiz kendimizin yangın denetmeni olması lazım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi