‘yabancılar Türkiye’ye Girişte Stratejik Hata Yaptı, Üç Yılda Hepsi Gidecek’

‘yabancılar Türkiye’ye Girişte Stratejik Hata Yaptı, Üç Yılda Hepsi Gidecek’

Elektronik perakendede rekabette zorlanan yabancı zincirler birer birer Türkiye’den çekiliyor.

Elektronik perakendede rekabette zorlanan yabancı zincirler birer birer Türkiye’den çekiliyor. Son olarak Electro World’ün Türkiye’deki 32 mağazasını Bimeks’e satması, sektörde dengeleri değiştirdi. Sektördeki yabancı oyuncu sayısı gittikçe azalıyor. Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar’a göre yabancıların Türkiye’den çıkışı devam edecek ve üç yıl içinde elektronik perakendeciliği yerlilere kalacak. Yabancı zincirlerin Türkiye pazarına girişte stratejik hata yaptığını belirten Bayraktar, “Bigbox denilen büyük metrekarelerle geldiler ama bu tutmadı. Maliyetleri artınca teker teker çekilmeye başladılar.” dedi.

Geçen günlerde İngiliz Electro World’ü bünyesine katan, elektronik perakendeciliğinin önde gelen isimlerinden Bimeks, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Türkiye genelindeki 82., İzmir’deki üçüncü mağazasını Bornova ilçesinde açtı. Açılışı Genel Müdür Bayraktar ve franchise iş ortağı Hasan Köroğlu yaptı. Erken saatlerde indirimli ürünlerden faydalanmak isteyen müşterilere, Ege Bölgesi'nin meşhur lokma tatlısı ikram edildi. Açılışın ardından Cihan’a açıklamalarda bulunan Arif Bayraktar, 81 ilin hepsine en az bir mağaza açmayı hedeflediklerini söyledi. Franchise duyurusunu yaptıkları 2010 yılından beri toplam mağaza sayısını 82’ye, franchise şube sayısını 37’e çıkardıklarını, benimsedikleri çoklu kanal yapısıyla büyüme stratejisi sayesinde istikrarlı büyüme ve sürdürülebilir kârlılığı sağladıklarını kaydetti. Halka arzdan sonra büyük bir hedefle yola çıktıklarını anlatan Bayraktar, “Bu seneki hedefimiz 100 mağazaya ulaşmaktı. Bugün 82.’yi açtık, önümüzdeki hafta 83.'yü açacağız. Biliyorsunuz son günlerde bir atılım daha yaptık, Electro World’ün Türkiye operasyonlarını satın aldık. Bununla birlikte 100 olan mağaza hedefimizi, 110 ile tamamlayacağız. İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Önümüzdeki sene 120-130 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. 2015 hedefimiz ise 160 mağaza. Bu da 2015 yılında bizi sektör liderliğine götürecek.” şeklinde konuştu.

‘YABANCILAR ÜÇ YIL İÇİNDE TÜRKİYE’DEN TAMAMEN ÇEKİLECEK’

Arif Bayraktar, Electro World’ü satın almalarından sonra sektördeki durumu ve yabancı zincirlerin Türkiye’den çekilmesini de değerlendirdi. Yabancıların 2006 ve 2007 yıllarında Türkiye pazarına girdiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “Bundan önce dört yerli oyuncu olarak rekabet içerisindeydik. Yabancı şirketler, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve Avrupa’daki daralmadan dolayı çıkış yapabilme umuduyla geldi. Yaklaşık altı yedi yıldır hep beraber bu pazarda faaliyette bulunuyoruz ama yabancıların gelişlerinde bir yanlışlık vardı. Stratejik hata yaptılar. Bigbox dediğimiz çok büyük metrekarelerle girdiler. Büyük mağazalar açmalarından dolayı yükleri arttı. Bundan dolayı Türkiye coğrafyasına yayılamadılar. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi belli noktalara sıkışıp kaldılar. Bimeks olarak 2010 yılında hem büyük hem küçük mağaza ve internet ve franchisenin de içinde bulunduğu çoklu kanal stratejisini benimsedik. Gelinen noktada bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı. Çoklu kanal stratejisi tuttu, bigboxlar tutmadı. Bundan dolayı şimdi para kazanamıyorlar. Yerliler ise çok güçlü.”

Yabancıların, Türkiye coğrafyasına yayılamamasının yanında internet satışlarına da çok geç başladığına dikkat çeken Genel Müdür Bayraktar, bundan sonra Türkiye pazarında kalmalarının çok zor olduğunu ve ciddi manada maliyet getirdiğini vurguladı. Yabancı perakendecilerin kendi ülkelerinde de sıkıntı yaşadığını ileri sürerek, “Almanya, İngiltere ve Amerika’da elektronik perakendeciliğinde ciddi problemler var. Bu nedenle yabancılar, artık kendi ülkelerine ve güçlü oldukları yerlere odaklanma stratejisini benimsedi. Electro World de onlardan birisi. Nihayetinde bu ülkeden çekilme kararı aldı ve biz de onların Türkiye’deki yatırımlarını satın alma anlaşmasını imzaladık. Diğer yabancılarda da benzer durum söz konusu. Türkiye operasyonlarını kâr ettiremedikleri sürece çıkışları kaçınılmaz. Ne kadar devam ettirirler bilemiyoruz ama üç sene sonra pazar tamamen yerli oyunculara kalacak.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.