'Yabancı Dizi İzleyerek Dilimi Geliştireyim Derken Hafızanızdan Olmayın!'

'Yabancı Dizi İzleyerek Dilimi Geliştireyim Derken Hafızanızdan Olmayın!'

Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, Türk toplumunun bir eksiği olan yabancı dil probleminin aşılması adına çeşitli yöntemler denendiğini söyledi. Yabancı film ve diziler seyrederek dilin gelişmesini beklemenin...

Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, Türk toplumunun bir eksiği olan yabancı dil probleminin aşılması adına çeşitli yöntemler denendiğini söyledi. Yabancı film ve diziler seyrederek dilin gelişmesini beklemenin hata olduğunu söyleyen Çetin, "Oysaki yapılan bilimsel araştırmalar dizi izlerken bizleri dikkatli olmaya çağırıyor. Zira yabancı dizi izleyerek dili geliştireyim derken hafızanızdan olabilirsiniz." uyarısında bulundu.

Dil öğrenmenin toplumsal bir sorun olduğu Türkiye'de, söz konusu sorunu aşabilmek için türlü yollar denendiğini söyleyen Çetin, "Uzun yıllar alınan dil kursları, eğitimler, özel öğretmenler, yabancı arkadaş edinmeler, yurtdışına çıkmak ve yabancı dizi izlemek bu yöntemlerden bazıları. Ancak bu yöntemler içinde en çok kullanılanı ise yabancı sinema ve dizi izlemek. Gelişen teknoloji ile beraber hayatımıza giren akıllı telefonlarla birlikte en pratik ve maliyetsiz yöntem olarak da yabancı film ve dizi izliyoruz." dedi. Yabancı dizi izleme fikrinin masum olmadığını savunan öğretim üyesi, şunları dile getirdi:

"Bilinçli ve dikkatli olunmazsa hafıza kaybına bile yol açabiliyor. Yaptığımız araştırmalarda yabancı dizi izleyenlerde unutkanlığın izlemeyenlere göre daha fazla olduğu tespit ettik. Gençlerin çoğu tablet ve telefonlarına indirdikleri yabancı filmleri izliyor. Gençlerimiz dil sorununu aşabilmek için böyle ucuz ve kolay bir yöntemi deniyorlar. Yüzlerce film ve dizi izledikleri halde de dil öğrenemiyorlar. Üstelik her geçen gün de hafızaları zayıflıyor ve unutkanlaşıyorlar. Ne yazık ki doğru bilinen yanlışlardan birisidir bu. Yaptığımız deneysel araştırmalar ile bu yöntemin çokta masum olmadığını gösterdi."

Deney ve kontrol grubu olmak üzere 2 grup üzerinde uzun zamandır çalışma yürüttükleri deneyler olduğunu aktaran Çetin, önemli sonuçlara ulaştıklarını belirtti. Çetin, yaptıkları çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 146 denek üzerinde 30’ar dakikalık sürelerle yapılan deneyler oldukça şaşırtıcı sonuçlar verdi. Şiddet ve cinsellik içerikli dizi, film, klip ve reklamların izletildiği deney grubundan verilen bazı harflere göre İngilizce kelimeler yazmaları istendi. Aynı metot ile sadece belgesel izletilen kontrol grubuna da yine harflerle İngilizce kelimeler yazmaları istendi. Şiddet ve cinsellik içeren görüntüleri izleyen grubun öğretilen İngilizce kelimeleri hatırlama oranı yüzde 13 iken, belgesel izletilen grubun hatırlama oranı yüzde 31 çıktı. Bin 545 öğrenci üzerinde yapılan başka bir çalışmada uzun süre medyaya maruz kalan öğrencilerin okul başarısının düştüğü saptandı. Özellikle, aynı çalışmada şiddet ve cinsel içerikli medya ile meşgul olan öğrencilerin okul başarısı çok daha düşük olduğu görüldü."

Yakup Çetin, Aneki.com gibi uluslararası kuruluşların anketlerine göre dünyada TV izleme oranı en yüksek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve bunun çeşitli sakıncaları olduğuna değindi. Çetin, "Toplum olarak TV’ye bağımlı bir hale getirilmiş olmamız ve bunun uzun yıllardır devam eden bir süreç olması tabloyu daha korkutucu hale getirmektedir. Toplumsal ve bireysel hafızamızın böylelikle yok olduğuna, yaşadığımız olayları hemen unutmamıza şahit oluyoruz. Özellikle de medya üzerinden yapılan şiddet ve cinsel içerikli yayınların her geçen gün artması ile birlikte geri dönmesi zor bir yola sokuluyoruz." şeklinde konuştu. Çetin, hem eğitim sisteminin yetersizliği hem de medyanın durumu göze alındığında ilgili kurumların acil eylem planları yapmaları gerektiğini vurguladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.