Virane Evi Mültecilere 300 Tl'ye Kiraladılar

Virane Evi Mültecilere 300 Tl'ye Kiraladılar

Malatya'da ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler bulabildikleri her boş mekana durumuna bakmaksızın kiralayıp yerleşiyor. Viranşehir'de de camları kırık, virane bir ev aylığı 300 TL'ye kiralandı. Suriye'de 3 yıldan...

Malatya'da ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler bulabildikleri her boş mekana durumuna bakmaksızın kiralayıp yerleşiyor. Viranşehir'de de camları kırık, virane bir ev aylığı 300 TL'ye kiralandı.

Suriye'de 3 yıldan bu yana süren iç savaş nedeniyle Türkiye'ye 1 milyon 385 bin gelen sığınmacı nedeniyle özellikle Güneydoğu Anadolu'daki şehirlerde gayrimenkul satış ve kiralama fiyatları arttı. Öyle ki fırsatçılık olarak nitelendirilebilecek manzaralar da oluşmaya başladı. Malatya'nın Beydağı Mahallesi'nde camları kırık, yıkılmaya yüz tutmuş, virane şeklindeki iki katlı ahşap bina 9 bireyi olan Suriyeli aileye 300 TL'ye kiralandı. Bazı mahallelerde normal bir apartman dairesi Türkiye vatandaşlarına 350 TL'ye kiralanırken Suriyeli aileye eski binanın aynı ücretle kiralanması şaşırttı.

24 yaşındaki Suriyeli Hive Ahmet isimli kadın, ülkelerindeki savaş nedeniyle bütün varlıklarını bırakarak 1 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Türkiye'ye sığındıktan sonra Malatya'ya geldiklerini anlatan Hive Ahmet, Beydağı Mahallesi'nde iki katlı ahşap binayı 300 TL'le kiraladıklarını ifade etti. 9 kişi aynı evde yaşadıklarını dile getiren Ahmet, eşinin hasta olduğu için çalışamadığını anlattı. Bir oğlunun kalbi delik olduğu için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığını belirtti. Eşi çalışamadığı için kirayı da ödeyemediklerini dile getiren Suriyeli kadın, "Savaş bizi derinden etkiledi. Hem evimizden hem vatanımızdan olduk. Bir an önce savaşın bitmesini ve ülkemize dönmeyi ümit ediyoruz. Eşim çalışamıyor. Bu kaldığımız evin de kirasını veremiyoruz. Oğlum çok hasta bir durumda. Akrabalarımız Malatya'daki konteyner kentte. Biz de oraya geçmek için girişim başlattık." diye konuştu.

GAZİANTEP'TEKİ OLAYLAR KORKUTUYOR

Gaziantep'te Suriyeli bir kiracının ev sahibini öldürmesiyle başlayan gerginlik Türkiye'deki Suriyeli mültecileri tedirgin ediyor. Hive Ahmet, televizyondan izledikleri gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ifade etti. Önyargılı davranılmamasını isteyen Ahmet, sokağa çıkmaya korktuklarını aktardı.

22 yaşındaki Suriyeli Abdu Mahvuz de son yaşanan olaylar sonrasında toplumun kendilerine karşı bakış açısının değişmesinden çekindiğini belirterek, kendilerine kapılarını açan Türk halkına teşekkür etti.

1,5 yıldır Malatya’da yaşayan Suriyeli Ali Habeş ise Gaziantep'te yaşananların üzüntü verici olduğunu vurguladı. Olayların kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Habeş, Malatya'da genellikle halkın kendilerine misafirperver davrandığının altını çizdi. Beydağı Mahallesi'nde 500 TL'ye kiraladıkları müstakil bir evde 12 kişi yaşadıklarını aktaran Habeş, kimlikleri olmadığı için bazı mağduriyetler yaşadıklarını anlattı. İki oğlunun kentteki çeşitli işyerlerinde çalıştığını ancak maaşlarının verilmediğini açıklayan Habeş, şikayetçi de olamadıklarını dile getirdi. Habeş, yardım beklentilerinin olmadığını, iş verilmesi halinde çalışarak geçimlerini sağlayabileceklerini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.