Vergi kaçıranlar hırsızlık yapıyor

Vergi kaçıranlar hırsızlık yapıyor

Maliye, e-ticaretteki vergi kaçağını önlemeye yönelik yeni yapılanmaya gitti.

Maliye Bakanlığı, internet  üzerinden yapılan elektronik ticareti (e-ticaret) vergi yönünden kontrol altına almak amacıyla bakanlık bünyesinde yeni bir genel müdürlük kurdu.

Bu birimi tanıtmak için dün basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-ticaret mükelleflerini vergi kaçırmamaları konusunda uyardı. Şimşek, sanal yoldan yapılan ticareti bire bir takip etmeye yönelik yeni bir program geliştirdiklerini belirtirken " Güvenli olmayan internet siteleri kullandığımız Xenon sistemi ile bloke edilecek" dedi.

Önce gönüllü uyum

E-ticaret nedeniyle bugüne kadar oluşan vergilerde 5 yıllık geriye dönük iş- lem yapma yetkisi olduğuna işaret eden Şimşek, şunları söyledi: "Ama önceliği gö- nüllü uyuma veriyoruz. Gönüllü uyum sağlamayanlara yönelik denetimler yapılacak. Vergi kaçırmak 75 milyon vatan- daşı çarpmak çırpmak demek. Vergi kaçıran hırsızlık yapmış oluyor."

Robotlu denetim

Şimşek'in verdiği bilgilere göre bakanlık, Xenon isimli web robotu ile e-ticaret sitelerinin hem güvenirliliğini ölçecek hem siteleri vergi açısından denet- leyebilecek. Xenon verilerinde uyumsuzluk gösteren siteler önce e-postayla daha sonra da mektupla uyarılacak. Site hâlâ uyumsuzluğa de-vam ederse vergi incelemesine sevk edilecek. Program Hollanda'dan 50 bin euroya alındı.

Çuvalla BES belgesi geliyor

Yeni bireysel emeklilik sistemiyle ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, çuvallarla belge geldiğini, büyük mükelleflere ilave personel verdiklerini, sorunun böyle çözüleceğine inandığını belirtti.

Fazla mesaiyi kurala bağladık

Maliye Bakanı Şimşek, fazla mesaisi kesilen memurlarla ilgili olarak, "Herkesi eşit işe eşit ücrette eşitledik. Yeni ücret farkı çıkarmasın diye fazla mesaiyi kurallara bağladık" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.