Veremle etkin mücadele

Veremle etkin mücadele

Konya Veremle Savaş Derneği Başkanı Sabahattin Yücetaş, ülke geneline göre Konyada verem hastalığının daha az görüldüğünü açıkladı

TEDAVİ OLMAYAN VEREM HASTASI

HASTALIĞI YILDA 15 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR
Her yıl tahminen 8.9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı, bu hastalıktan her yıl 1.6 milyon insanın yaşamını kaybettiği belirtiliyor. Dünyada veremin bir tek etkene bağlı tedavisi olmasına rağmen, en çok ölüme yol açan hastalık olduğuna dikkat çekiliyor. Kaynağı hasta insan olan verem basilinin hava yolu ile bulaştığı ve tedavi edilmeyen her hastanın hastalığı yılda 10-15 kişiye bulaştırdığına işaret ediliyor.
VEREM HASTALIĞI ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
2007 yılında Verem Savaşı Dispanserlerinde kayıtlı 21 bin 663 verem hastası olan Türkiye’de bu hastaların yüzde 65.1'inin erkek, yüzde 34.9'unun kadın olduğu belirtildi. Hastaların yüzde 73'ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 27'sinde akciğer dışındaki organların (lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin) tutulduğu açıklandı.
KONYA’DA VEREM HASTALIĞI NE DURUMDA?   
Konya Veremle Savaş Derneği Başkanı Sabahattin Yücetaş, verem hastalığıyla mücadele etmek üzere Mümtaz Koru ve Güzide Koru olmak üzere iki dispanserin olduğunu ve yıllardır hastalara hizmet verdiğini hatırlattı. Şu an bu iki dispanserin çalışmalarına devam ettiğine işaret eden Sabahattin Yücetaş, 2008 yılında bu dispanserlere kayıtlı hasta ve tedavi edildikten sonra gidenlerle ilgili şu istatistiki bilgileri verdi: “2008’de Güzide Koru’da kayıtlı hasta 68, 67 tane de tedaviden çıkan hasta vardı. Mümtaz Koru’da kayıtlı hasta 83, kayıttan çıkan hasta da 120 kişi. Bunlar arasında gelmemiş olanlar da. 2008’de toplam 33 bin kişinin mikro filmini çektik. 1500 kişinin balgam muayenesini yaptık. Ayrıca biz dışarıda 3 bin kişi tarandı. Veremlilerin yanındaki hastaları ilaçlı koruma da 300 kişi.”
Kendisinde bu hastalığı şüphe eden kişilerin dispanserlere geldikleri anda ücretsiz olarak bütün tetkiklerinin yapıldığını anlatan Sabahattin Yücetaş, “Verem hastalığı varsa tedaviye alıyoruz, ilaçları yine ücretsiz veriyoruz. Taramalarla tespit ettiklerimizi çağırıyoruz. Mobil röntgen aracıyla yurtlar, fabrikalar ve askeri birlikleri tarayacağız, film çekeceğiz ve tedavi edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Son olarak Konya’da geçmiş yıllara oranla verem vakalarının fazla olmadığına işaret eden ve olanların da dispanserlere gelerek tedavi olduklarını aktaran Yücetaş, ayrıca bütün hastanelerin göğüs kliniklerinde tespit edilenlerin de kendilerine yönlendirildiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.