Vatandaşta tedirginlik

Vatandaşta tedirginlik

Selçuklu Yazır'a yapılan TOKİ bloklarından birinin 35 santimetre yana yattığı iddia ediliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından temeli 2004'te temeli atılan 2006 yılından itibaren teslim edilmeye başlanan Yazır konutlarıyla ilgili şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. TOKİ’nin Yazır’da yaptığı konutların bilimsel çalışmalardan uzak olduğu iddia edildi. Konutlar iki yıl içerisinde sonra tamamlandı ve anahtar teslimi yapıldı. 9 yıl önce inşaatını tamamlanan 12 katlı ve 48 dairenin bulunduğu BK-1 binasında yaklaşık 35 santimetre yana yattığı ileri sürülüyor.  Bu nedenle TOKİ ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler bina çevresinde sondaj yaparak ölçüm yapıyor. Apartman sakinleri, binadaki eğim nedeniyle kapıların kapanmaz hale geldiğini, binanın sürekli sallandığını ve masalarda yemek yiyemez hale geldiklerini ifade ediyor. 48 dairenin bulunduğu apartmanda yaşayan vatandaşlar, binanın köşelerinde sondaj ile ölçümler yapıldığını ancak yetkililer tarafından kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini anlatarak “Huzurumuz kalmadı. Korku içerisinde yaşıyoruz.’ şeklinde konuştu. 2004 yılında temeli dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü tarafından temeli atılan Yazır TOKİ konutları özellikle dar gelirliler için büyük umut olmuştu. 10 bine yakın konutun yapıldığı Yazır TOKİ'de bazı bloklarla ilgili her gün yeni bir şikayet geliyor. Özellikle dar gelirliler için yapılan evlerde çok ciddi inşaat hatalarının olduğu iddia ediliyor.

2-1.20150512092413.jpg

APARTMAN SAKİNLERİ HUZURSUZ

TOKİ Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre site yönetimine ev sahipleri tarafından şikayetler geldi. Şikayetler TOKİ’ye bildirildi. Selçuklu ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri blokta inceleme yaptı. Selçuk Üniversitesi'nden bir inşaat mühendisi geldi ve blokla ilgili rapor tuttu. Site sakinleri ise her gün yenisi ortaya çıkan şehir efsaneleri ve dedikodular yüzünden huzursuz oluyor. En son site sakinleri yatık olduğu iddia edilen binanın resimlerini çekti ve 40 imza toplayarak, bunları TOKİ Genel Müdürlüğü'ne  gönderdi. Site yönetimi ise vatandaşların panik yapmamasını isteyerek, "Hayati bir tehlike olsa kimse sizi burada tutmaz. Devlet sizi hemen tahliye. Kesin sonuç gelinceye kadar kimse panik yapmasın. Selçuk Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi inceleme yaptı" dedi. TOKİ bloklarındaki vatandaşlar ise, “Devletin yaptığı evleri güvenli sanıyorduk. Şimdi can güvenliğimiz yok, mecburiyetten burada oturuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Yazır TOKİ Konutlarında oturan vatandaşlar ise evlerle ilgili sert eleştirilerde bulunuyor. İsminin verilmesini istemeyen bir site sakini, "2008'de buraya taşındım. Bloklarda o kadar işçilik hatası var ki sıva kalmadı. Bütün sıvalar döküldü. Tünel kalıbının üzerine boya sürmüşler. O kadar çok inşaat hatası var ki saymakla bitmez. TOKİ evlerinin statüsü de çok karışık. Belediyeden hizmet istiyoruz. Bize 'orası özel mülkiyet karışmayız' diyorlar. 10 bin kişinin yaşadığı TOKİ konutlarına hizmet bile getirmek çok zor" dedi.

2-2.20150512092426.jpg

TOKİ EVLERİYLE İLGİLİ ÇOK ŞİKAYET VAR

Apartman sakinlerinden 2 çocuk annesi Sebahat Erkeç ise bina çevresinde iki aydır sondaj çalışmaları yapıldığını ancak kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini aktardı. Bloktaki dedikodular yüzünden kKorku içerisinde yaşadıklarını anlatan Erkeç, “Ben 2007’de kiracı 3. kata olarak geldim binaya. Birkaç yıl sonra evde kapılar tutmamaya başladı.  Üst katlarda daha büyük problemler varmış. Yönetim olarak ilgili yere başvuru yapıldı. İki ay geçti ama hala bir rapor alamadık. Üniversitelerden gelip kontrol ediyorlar. ‘Eğim kesin var’ diyorlar.  Binanın çevresinde de sondajlar yapılıyor. Ama bu sondaj neden yapılıyor bize net bilgi verilmiyor. Sürekli korku içerisinde yaşıyoruz” diye konuştu.  Erkeç, ölçüm yapmak için gelen uzmanların, çalışmaların 5-6 ay daha sürebileceğini söylediğini aktararak “Bu sırada bir şey yaşanırsa bize teminat verin’ dedim ama bir cevap alamadım.  Kiminle irtibat kurmamız gerektiğiyle ilgili elimizde bir telefon numarası bile yok.  Ölçüme gelenler de küçük bir şişeyle test yaptılar. Şişenin eğime doğru ne kadar hızlı ilerlediğini onlar da gördüler. Eğimin, 35 santimetre olduğu söyleniliyor.  Apartman sakinlerine hiçbir bilgilendirilme yapılmıyor.  Eğitim ilerliyor mu diye ölçeceklermiş. Üniversiteden gelip bir cihaz yerleştirilecekmiş” ifadelerini kullandı. Apartman sakinlerinden Neslihan Baysal ise binada özellikle geceleri sarsıntı olduğunu vurgulayarak “Evimizde odalar eğri duruyor. Kapılar örtülmüyor.  Benim de 5 tane çocuğum var ve çok huzursuzum. Herkes gibi çok tedirginim.  Bir de diğer apartmanları da düşünmek zorundayız. Allah korusun bir yıkılmış olsa diğer binaları da etkileyecek.” şeklinde konuştu.

KOMŞUMUZ BİNAYI TERK ETTİ

Binanın 9. katında oturduğunu aktaran Yüksel Meydan ise binanın devamlı sallandığını, masalara koydukları hiçbir şeyin yerinde durmadığını öne sürdü.  Evde korku içerisinde yaşadıklarını söyleyen Meydan, "Masaya bir yemek koyduğumuzda yemek masadan düşüyor.  Evden korkuyoruz.  Devamlı avizelerimiz sallanıyor. Kapılarımız örtülmüyor, geri atıyor.  Karşı komşumuzun kombi boruları çıktı. O hiç dayanamadı ve binayı terk etti. Babasız çocuklarımız var binada. Çoğunun eşleri yok. Burası dul kesimi” dedi. Apartman sakinlerinden Nesrin Taşkın,  binanın 3. katında oturduğunu, binanın sallanması nedeniyle kapıların kendi kendine açılıp kapandığını aktardı. Geceleri kapıların kendi kendine açılması nedeniyle özellikle çocuklarının çok korktuğunu anlatan Taşkın şunları söyledi: “Evden gece gıcır –gıcır sesler geliyor. Evin sallandığını hissediyoruz.  Ne koysak masalardan düşüyor. Kapılarımızı kapatamıyoruz, gecenin bir vakti tüm kapılar kendiliğinden açılıp kapanıyor. Korkuyoruz, çocuklarım uyanıyor. Rahatsızız, huzursunuz. Bir an önce bunun çözülmesini istiyoruz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.