Vatandaşın “zam” tedirginliği!

Vatandaşın “zam” tedirginliği!

Birkaç ay önce Konya'nın ilçelerine ulaşımı sağlayan firmaların ulaşım tarifesine zam gelmişti. Geçtiğimiz günlerde akaryakıt fiyatlarında yaşanan fahiş artış, yeni bir zam olacak mı sorusunu yeniden akıllara getirdi.

Konya'dan ilçelere, ilçelerden de Konya'ya ulaşımı sağlayan firmaların otobüs bilet tarifelerinde birkaç ay önce fiyat artışına gidildi. Fiyat artışına en büyük gerekçe olarak da akaryakıt fiyatlarındaki yükseklik gösterdi. Fiyat artışına bir diğer gerekçe olarak da araç parça fiyatlarının zamlanması gösterildi. O dönem ile bu dönem arasında bir kıyaslama yapıldığında, firmaların ulaşım tarifesinde fiyat artışına gittiği dönemdeki akaryakıt fiyatlarının bugünkünden ciddi oranda daha az olduğu öğrenildi. Vatandaş, akaryakıt fiyatlarına gelen son zamlar ile birlikte tarifede yeni bir fiyat artışı olacak mı konusunda da aklında soru işaretleri taşıyor.

YÜZDE 10 İLE YÜZDE 25 ARASINDA FİYAT ARTIŞI OLDU

Konya'dan ilçelere, ilçelerden de Konya'ya ulaşımı sağlayan firmaların tarifelerinde birkaç ay önce yüzde 10 ile yüzsde 25 arasında bir fiyat artışı oldu. Fiyat artışı ilçelerde değişiklik gösterirken, fiyatta ilçeler arası mesafe baz alındı. Akşehir'de ulaşım 25 TL'den 30 TL'ye, Bozkır'da 15 TL’den 17,5 TL’ye yükseldi, Çumra'da 7 TL’den 8,5 TL’ye, Doğanhisar'da 17 TL’den 20 TL’ye, Güneysınır 12 TL’den 14 TL’ye, Ilgın'da 13 TL’den 15 TL’ye, Sarayönü'nde 6 TL’den 8 TL’ye, Seydişehir'de 20 TL’den 25 TL’ye yükseldi.

BAZI İLÇELERE İSE KAMPANYA UYGULANDI

Bazı ilçelerde ise fiyatlarda artıştan ziyade kampanyaya gidildi. Beyşehir'den Konya'ya, Konya'dan Beyşehir'e ulaşım tarife fiyatı 20 TL’den 18 TL’ye düşürüldü. Ereğli'de 33 TL'den 30 TL'ye, Kulu'da ise ulaşım fiyatı 35 TL'den 30 TL'ye düşürüldü. Cihanbeyli ve Karapınar'da da bir fiyat artışına veya azalışına gidilmedi. Cihanbeyli-Konya, Konya-Cihanbeyli arası ulaşım fiyatı 20 TL, Karapınar'da ise fiyat 22 TL'de sabit kaldı.

FİYAT YÜKSEK KONFOR DÜŞÜK!

Fiyat konusunda vatandaş, olan ve olası en küçük bir artışa tepki gösterirken yine vatandaş ulaşım firmalarından en fazla da ilgi ve samimiyet bekliyor. Fiyatların yüksek olduğu konusunda hemfikir olan vatandaşlar, şunları söyledi: “Fiyatlar yüksek. Yüksek olduğu halde bazı firmaların gerçekten kurumsallığı yok. Fiyat yüksek ise insan konfor ve rahatlık bekler. İnsanlar üst üste yolculuk yapıyor. Bazı şoförler daha fazla kazanabilmek adına haddinden fazla yolcu alıyor. Bu konu ile ilgili de bir denetim istiyoruz.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.