Üzümcü: Uluslararası Toplum Da Örgütün Başarısını Kabul Etmiş Oldu

Üzümcü: Uluslararası Toplum Da Örgütün Başarısını Kabul Etmiş Oldu

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Müdürü Ahmet Üzümcü, Nobel Barış Ödülü'nü tüm ekiple birlikte kutlayacaklarını söyledi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Müdürü Ahmet Üzümcü, Nobel Barış Ödülü'nü tüm ekiple birlikte kutlayacaklarını söyledi. Üzümcü, "Bu ödülü mümkün kılan onların çabası olmuştur. Bu ödülle uluslararası toplum da örgütün başarısını kabul etmiş oluyor. Bunun için teşekkür ederiz." dedi.

Lahey şehrinde basın toplantısı düzenleyen Ahmet Üzümcü, OPCW'ye bir altın madalya ve 1,25 milyon dolarlık para ödülü verileceğini belirterek, "Maddi değeri önemli değil. Önemli olan bu ödül, dünya barışına katkıda bulunacak. Bu ödül bizim için büyük önem taşıyor. Personelimize cesaret verecek, dünya barışına ve güvenliğine katkıda bulunacaktır." şeklinde konuştu.

'SURİYE'DE ATEŞKES İLAN EDİLİRSE KİMYASAL SİLAHLARIN İMHASI VAKTİNDE BİTER'

Ahmet Üzümcü, Suriye'de 27 OPCW denetçisinin görev başında olduğunu, kimyasal uzmanların hem burada, hem de Suriye'de bu yoğun olarak çalıştıklarını söyledi. Üzümcü, kimyasal silahların döküm ve imha işlemini başladığını dile getirdi. Ahmet Üzümcü, kimyasal silahların yok edilmesi için konan sürenin kısıtlı bir süre olduğunu hatırlattı ve Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri arasında bir ateşkes ilan edilirse imha işlemlerinin vaktinde bitirilebileceğini dile getirdi. Suriye'deki kimyasal silahların 2014 yılı ortasına kadar imha edilmesi öngörülüyor.

Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan OPCW, 1993'te imzalanan ve dünya çapında kimyasal silahların yasaklanmasını öngören Kimyasal Silahlar anlaşmasını uygulamak amacıyla 1997'de kuruldu. Suriye'de Ağustos ayında kullanılan ve bin 400'den fazla kişinin ölümüne yol açtığı belirtilen kimyasal silah saldırısının ardından OPCW'nin adı daha sık duyulmaya başladı. OPCW, bir süre önce Suriye'nin kimyasal silahlarını imha etmek amacıyla bu ülkeye denetçilerini göndermişti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Ahmet Üzümcü, Halep konsolosluğu ve Tel Aviv büyükelçiliği yaptıktan sonra NATO ve Cenevre dami temsilciliği görevlerinde bulundu. Üzümcü, 2010'da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörlüğü'ne getirildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.