Üretici Ve Çevrecilerden Zeytincilikle İlgili Değişikliğe Tepki

Üretici Ve Çevrecilerden Zeytincilikle İlgili Değişikliğe Tepki

Bursa Büyükbalıklı Mahallesi’nde düzenlenen ‘Zeytinimize ve Suyumuza Sahip Çıkıyoruz’ forumuna katılan çevreciler, zeytinciliğin ıslahı ve yabani ağaçların aşılanması hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına karşı çıktı....

Bursa Büyükbalıklı Mahallesi’nde düzenlenen ‘Zeytinimize ve Suyumuza Sahip Çıkıyoruz’ forumuna katılan çevreciler, zeytinciliğin ıslahı ve yabani ağaçların aşılanması hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına karşı çıktı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen forumda, son yıllarda artan doğa ve çevre tahribatlarına dikkat çekildi.

‘Kırsalda Doğa ve Çevre Direnişleri’ adıyla düzenlenen etkinliğe katılan Bursalı çevreciler, hükümet eliyle zeytinciliğin bitirilmesine karşı çıkarak, yanlış politikaları eleştirdi. Türkiye’nin, her geçen gün çevre konusunda günahkar ülkeler arasında yerini aldığını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Eğer bizler sesimizi çıkarmazsak, mücadele etmezsek çevrenin ‘Ç’sinden bile eser kalmaz. Avrupa’da temiz enerjiye doğru inanılmaz bir yönelme varken, ülkemizde hala termik santraller, HES’ler devam ediyor çevre katliamlarıyla birlikte.” dedi.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu da Türkiye’de son yıllarda doğada ciddi tahribatlar oluştuğuna dikkat çekerek, Bursa’da yapılan uygulamalardan örnekler verdi. Meclis'e gönderilen zeytin yasa tasarısına da vurgu yapan Çavuşoğlu, “Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü on dönüm. Eğer tasarı kanunlaşırsa Türkiye’deki pek çok zeytinlik alan bu statüden çıkarılacak ve zeytinlik alanlar imara açılacak.” diye kaydetti.

ZEYTİN DÜZENLEMESİNE TEPKİ

Etkinlik kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı imzasıyla Meclis'e gönderilen ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılaştırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy yönetiminde “Zeytinimize ve Suyumuza Sahip Çıkıyoruz” forumu düzenlendi.

Ayrıca, etkinlik kapsamında En İyi Zeytin Yarışması da düzenlendi. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği yarışmada jüri üyeleri zeytinler arasında seçim yapmakta zorlandı. “En iyi zeytin” yarışmasının galibi İzzet Uşak olurken, ikinciliği Ahmet Kararcı, üçüncülüğü ise Salih Şimşek kazandı. Birinciye ödülünü Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.