Ünlü yapımcılar  Konya'ya gelecek

Ünlü yapımcılar Konya'ya gelecek

4. SUFİSİNEMA günleri 16 Haziran'da başlayacak. Yerli ve yabancı birçok yapımcı Konya'da ağırlanacak. Ayrıca düzenlenecek etkinliklerle de şehirde dolu dolu 3 gün geçirilecek

 16-19 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 4. SUFİSİNEMA günleri öncesinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, basın toplantısı düzenledi. Yarar'a merkez ilçe belediye başkanları eşlik etti. Yarar, “Hazret-i Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Gelip Yerleştikleri Günün Hatıra’sına yapılan 'Teşerrüf-İ Konya' etkinlikleri kapsamında; Uluslararası SUFİSİNEMA GÜNLERİ’nin dördüncüsü gerçekleştirilecektir” dedi. Yarar, “16-19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak olan bu etkinlikte, irfanımızı sinemaya başarıyla aktaran değerli bazı yönetmenler, değerli eserleri-filmler, belgeseller, kısa filmler, paneller, atölye çalışmaları gibi daha pek çok faaliyet yer alacaktır” şeklinde konuştu.   

SİNEMA MODERN ÇAĞIN EN GELİŞMİŞ SANATLARINDAN

“4. Sufisinema Günleri; Kültür Ve Turizm Bakanlığı (Sinema Genel Müdürlüğü), Konya Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme Derneği‘nin maddî ve mânevî katkılarıyla gerçekleştirilecektir” diyen Yarar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Anadolu’daki medeniyet birikimimizin en değerli kavramlarından olan tasavvuf, bin yıla yaklaşan tarihi ve bu tarihi boyunca kurumsallaşmış yolları ve usulleriyle İslam’ın en özgün yorumlarından biri olarak günümüze kadar gelebilmiştir. İslâm tasavvufu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başşehri olan Konya’da; Mevlana, Yunus Emre, İbn Arabi, Sadrettin Konevi, Necmeddin Daye, Hoca Nasrettin, Seyyit Mahmut Hayranî gibi mâna büyükleriyle zirveleşmiştir. İslâm Tasavvuf anlayışı bütün insanların Hakk’ın huzurunda bir ve beraber olduğuna, bütün inananların kardeş olduğuna inanan bir toplum idrâkinin oluşturulmasına da zemin hazırlamıştır.   Modern çağın en gelişmiş ve etkili sanatlarından sayılan sinema, bugünkü haliyle hem tasavvufun varlık ve evren görüşüne, hem de zaman ve mekân kabulüne en uygun sanattır, denilebilir.”

İLK 2018 YILINDA YAPILMIŞTI

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, daha sonra şunları kaydetti: “Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvufun, irfanın, medeniyetimizin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir.

SUFİSİNEMA Günleri bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduğumuzu işaret etmek gayretinin ifadesi olmak amacıyla ilk olarak 2018 yılında düzenlenmiştir. 3-5 Mayıs Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Geliş Yıldönümü Etkinlikleri ’ne bağlı olarak 2017 yılında Mevlâna Filmleri Gösterimi olarak başlattığımız çalışmalar, 2018 yılında SUFİSİN markası ile Uluslararası Sufisinema Günleri, adıyla özgün bir etkinlik olarak varlığını ortaya koymuştur. Tasavvufun, sinema sanatına aktarılması konusunda, doğru ve etkili yaklaşımların gelişmesine, ortaya çıkmasına hizmet sunma amacıyla yola çıkan SUFİSİNEMA GÜNLERİ’nin ilk yılında (2018’de) yerli ve yabancı yönetmenlere ait 15 film gösteriminin yanı sıra, Tasavvuf ve Sinema başlıklı panel ve söyleşiler gerçekleştirilmiştir. İlk yılında butik bir etkinlik olarak başlayan SUFİSİN, düşünce açısından sonsuzluğa açılan tasavvufun, sinema sanatına aktarılması konusunda, doğru ve etkili yaklaşımların gelişmesine, ortaya çıkmasına hizmet edecektir.  SUFİSİN’in  ilk yılında yerli yönetmenler (Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, İsmet Yazıcı, Semra Sander…)’in yanı sıra yabancı yönetmenler (Mir Kerimi-İran, Muzaffer Ali-Hindistan, Şems Friedlander-ABD, Abdullatif Salazar-İngiltere) misafir edilmişlerdir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum