Üniversiteliler, Canlı Bomba Eylemlerini Önleyecek Yazılım Geliştirdi

Üniversiteliler, Canlı Bomba Eylemlerini Önleyecek Yazılım Geliştirdi

Selçuk Üniversitesi, silah ve bombalı terör olaylarını önleyecek yazılım geliştirdi. Yazılımla kişiler üzerindeki tehlikeli cisimler yüzde 90 oranında tespit edilebiliyor.

Konya'da Selçuk Üniversitesi, silah ve bombalı terör olaylarını önleyecek yazılım geliştirdi. Termal kameradan alınan görüntüler, geliştirilen yazılıma aktarılıyor ve bu sayede kalabalık içinde bile olsa kişiler üzerinde bomba ya da silah benzeri cisimler yüzde 90 oranında tespit edilebiliyor.

PROJE 3 YILDA TAMAMLANDI

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Karlık ile doktora öğrencisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı araştırma görevlisi Ayşen Ölmez, doktora projesi kapsamında, silah ve bomba ile gerçekleştirilen terör olaylarını önleyecek yazılım geliştirdi. Projeyi 3 yılda tamamladıklarını belirten araştırma görevlisi Ayşen Ölmez, "Terör nedeniyle çok sayıda ölüme ve maddi hasara yol açan saldırıların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Planlanan sistem sayesinde, şüpheli paket durumlarının daha hızlı, hasarsız ve paniğe yol açmadan çözüme kavuşturulacak. Bu tür sistemle terör içerikli olayların başarıyla tespit edilmesi, saldırıyı planlayanlar üzerinde de caydırıcı etkiye sahip olacak" dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Yazılımın, termal kameralar aracılığıyla çalıştığını belirten Ölmez, şunları söyledi:

"Termal kameralar, karanlık, sisli, dumanlı ve çıplak gözle görülemeyen yerlerde algılama yapabildiği için özelikle tercih ediyoruz. Kameradan aldığımız görüntüleri işlemek için sayısal hale getiriyoruz. Sayısal hale getirilen görüntüleri de Excel dokümanına aktarıyoruz. Excel dokümanındaki sayısal verileri, geliştirdiğimiz hibrid yapay sinir ağları algoritmasıyla analiz ederek, anında ortamda gizlenmiş silah veya bomba olduğunu tespit edebiliyoruz. İşlenen veriler hareketli kamera görüntüleri de sabit fotoğraf da olabilir. Elimizdeki görsel dokümanda (monitörde), 'herhangi tehdit içeren unsur var mı, yok mu' tespitini gerçekleştiriyoruz. Bu bomba da silah da olabilir. Şu anda, geliştirdiğimiz yazılım, elimizde olan verilerle yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır."

"TEHDİT VAR MI YOK MU? ANINDA BİLDİRİYOR"

Mobese kameralarıyla şüpheli kişilerin üzerlerindeki patlayıcı cisimleri belirlemenin zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bekir Karlık, "Şahıs, üzerindeki bombayı topluluk içinde patlatmak ister. Kalabalık alanlarda, miting alanına girerken, aramadan geçerken veya metro giriş istasyonlarında termal kamera bulundurulursa geliştirdiğimiz akıllı sistem yazılımının monitöründe incelediğiniz zaman göreceksiniz; 'tehdit var mı, yok mu' anında bildiriyor. O sırada zaten güvenlik ekipleri, anında o şahsı kenara çekip, eylem gerçekleşmeden müdahalede bulunabilecek. Anlık müdahale, birçok insanın hayatını kurtaracak" dedi.



YAZILIM TEST EDİLİYOR

Prof. Dr. Karlık, projenin Konya Emniyet Müdürlüğü'nde test çalışmalarının yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"İstekleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğünde de yazılımı orada uzmanlarla birlikte daha gelişmiş kameralarla test etmeye gideceğiz. Zira, sensör ne kadar kaliteli olursa, alınan bilgi de o kadar doğru olur. Haliyle biz daha iyi işler yapacağız. Sensör teknolojisinin gelişmesi bizim çalışmalarımıza yardımcı olur. O bakımdan orada tekrar denemesini yapacağız. Başarıda yüzde 90'ın üzerini bulduk. Bu oranı 98'lere, 99'lara çıkarmayı umut ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.