Ümmet Çadırı açıldı

Ümmet Çadırı açıldı

Anadolu Gençlik Derneği AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, “ Çanakkale, Yemen'den Kosova'ya, Türk, Kürt, Arap, Boşnak, Arnavut ümmetin her renginden Müslüman'ın emperyalizme karşı birlikte savaştığı son cephedir” dedi

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi, Kayalıpark'ta Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla 'Ümmet Çadırı' kurdu. Çanakkale Savaşı'nı anlatan fotoğrafların yanında, Çanakkale Zaferi'ni anlatan kitaplar da katılımcılara sunuldu. Çadırın açılışını yapan AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, Çanakkale Zaferi'nin 100.yılına değinerek, "18 Mart 1915'te kazanılan Çanakkale Zaferi'nin üzerinden 100 yıl geçmiştir. Çanakkale, Yemen'den Kosova'ya, Türk, Kürt, Arap, Boşnak, Arnavut ümmetin her renginden Müslüman'ın emperyalizme karşı birlikte savaştığı son cephedir. 18 Mart 1915'te dönemin en üstün teknolojisine sahip ve durdurulamaz addedilen İngiliz donanması tarihin en ağır yenilgisini almıştır. Boğazın soğuk sularında İngilizlere eşlik eden, Fransa da bu yenilginin şahidi olmuştur. Çanakkale'de 1 milyonun üzerinde insan savaşmıştır. Metrekareye 6 bin mermi düşmüştür. Bir alay asker 3 dakika içerisinde Hakk'a yürümüştür. 500 binin üzerinde kayıp vardır. Savaşa katılan her iki kişiden biri yaşamını yitirmiştir" ifadelerini kullandı.

BIYIKLARI DAHİ ÇIKMALARCEPHEDE SAVAŞTILAR

Çanakkale Savaşı'nda bir çok manevi değerin olduğunu belirten Parlak, "Osmanlı yedi cephede, Kafkasya, Sina ve Filistin, Irak, Hicaz ve Yemen, İran, Galiçya, Balkan ve Çanakkale Cephesi'nde savaşmıştır. 3 Kasım 1914'te emperyalizmin merkez üssü İngiltere ve Fransa'ya ait devasa donanma Çanakkale Boğazı önlerine gelir. 19 Şubat 1915'te ilk çatışmalar başlar. 18 Mart 1915 günü de emperyalist donanma Boğaz'dan geçmeye kalkışır. Seyyit çavuşların mukavemeti donanmanın en gözde gemisini Boğaz'ın derinliklerini gömer. Denizden yol bularak Marmara'ya geçemeyen emperyalistler 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası'na çıkarma yaparlar ve kara harbi başlar. Ümmetin on beşli, on altılı, on yedili yiğit evlatları Arıburnu'nda, Seddülbahir'de, Conkbayırı'nda, Anafartalar'da bir destan yazarlar. Nihayet Aralık 1915'te İngiliz, Fransız ve Anzak kuvvetleri Gelibolu Yarımadası'nı terk etmek zorunda kalırlar" diye konuştu.

İSLAM BİRLİĞİ DAĞILDI BATILI DEVLETÇİKLER KURULDU

Çanakkale Savaşı'nın sonuçlarına da değinen Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençliğimizi İslam'dan uzak ve de Batı taklitçisi bir şekilde yetiştirmek Çanakkale'deki mevzileri gönüllü olarak terk etmektir. Birinci Dünya Savaşı Almanya'nın yenilmesi ile neticelendi. Savaşın sonunda Osmanlı da yenilmiş sayıldı.  30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. 1 Kasım'da İttihat ve Terakki kendini lağvetti. 2 Kasım'da Enver, Talat, Cemal paşalar yurt dışına kaçtı. 6 Kasım'da Boğazlar silahsızlandırıldı. 7 Kasım'da İngilizler, Çanakkale Boğazı'ndan geçti ve İstanbul'a ulaştı. 13 Kasım 1928'de işgal donanması İstanbul'a 3 bin 500 asker çıkardı. 465 yıl İslam Birliği'ne başkentlik yapan  İstanbul işgal edilmiş oldu. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923'ten itibaren işgal kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son işgal birliği 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle İstanbul'u terk etti. 6 Ekim 1923'te 3. kolordumuz İstanbul'u boşalttılar ama geriye tarumar olmuş bir İslam coğrafyası bıraktılar."  AGD'nin Çanakkale programı ile ilgili de konuşan, Parlak 11 Nisan'da 250 bin gencin 250 bin şehit dedesi ile buluşacağını söyledi. Açılış konuşmasının ardından Ümmet Çadırı dualarla açıldı. Katılımcılar Çanakkale sergisini gezdi.

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.