Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu Başladı

Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu Başladı

Türk kültür ve medeniyetinin dünya kültürüne katkısını somut ve bilimsel değerlerle günümüze aktarmayı amaçlayan ve her yıl farklı bir ülkede düzenlenmesi planlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu'nun (TÜKAS...

Türk kültür ve medeniyetinin dünya kültürüne katkısını somut ve bilimsel değerlerle günümüze aktarmayı amaçlayan ve her yıl farklı bir ülkede düzenlenmesi planlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu'nun (TÜKAS 2014) ilki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde başladı.

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi ve Saray Bosna Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, Saray Bosna Üniversitesi başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden akademisyenler, davetliler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Gönel, bin yıllık bir mirasın varisleri olarak Türk Kültür ve Medeniyetine hizmet etmeyi bir görev bildiklerini söyledi. Türk Kültür ve Medeniyetinin dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir mucizeye imza attığını dile getiren Gönel, içerisine aldığı bütün unsurları da bu medeniyet halkasında birer özne haline getirme başarısını dahi gösterdiğini belirtti.

TÜRK MEDENİYETİNE VE TÜRK DİLİNE DAİR BİLGİLER YENİLENECEK

    Sempozyumdaki bildiriler ile Türk kültürünün ve medeniyetinin ne kadar geniş bir coğrafyaya ve eskilere dayandığının ortaya çıkmasına büyük katkılar sağlayacağını belirten Rektör Filiz Kılıç, “İnşallah 2 gün boyunca Balkanlardan başlayarak Balkanlardaki Türk Medeniyetine ve Türk Diline değineceğiz. Hocalarımızın sunacağı birbirinden değerli bildiriler sayesinde Türk kültürünü daha iyi tanıyacağız. Kısacası Balkanlardan, Sibirya’ya kadar hatta Avrupa’nın en uç noktasından Sibirya’ya kadar Türk Kültürüne dair birbirinden değerli ve birbirinden güzel bildirileri burada dinleyerek bilgilerimizi tazeleyip, yenileyeceğiz." dedi.

    Prof. Dr. Filiz Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü: "Balkanlar bizim için çok önemli. Özellikle Saray Bosna’yı Anadolu’dan ve Türkiye’den farklı görmüyoruz. Yüzyıllar boyunca hep birlikte yaşadık. Biz sadece sınır olarak birbirimize uzağız. Ama kültür ve medeniyet olarak Balkanlarla her zaman iç içeyiz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak biz Saray Bosna Üniversitesi başta olmak üzere diğer bütün üniversitelerle iş birliği yapmaya her zaman hazırız. Bu bir başlangıçtır. İnşallah bundan sonrakileri farklı ülkelerle gerçekleştireceğiz."

    Yapılan konuşmaların ardından sahne alan Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu zeybek ekibinin gösterisi, Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nün müzik dinletisi ve Ürgüp Roman Dans Grubu'nun gösterileri, katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. Daha sonra ‘Uppsala Üniversitesi'ndeki Türk mirası’ konulu resim sergisinin açılışı yapılarak sergide yer alan eserler gezildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.