'Uluslararası Tarihte Hakkari' Sempozyumu Başladı

'Uluslararası Tarihte Hakkari' Sempozyumu Başladı

Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesi´nin işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Tarihte Hakkari' sempozyumu başladı. 3 gün sürecek sempozyuma Türkiye, İran, Irak, Avustralya, Fransa ve Hollanda olmak üzere 60´ın...

Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesi´nin işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Tarihte Hakkari' sempozyumu başladı. 3 gün sürecek sempozyuma Türkiye, İran, Irak, Avustralya, Fransa ve Hollanda olmak üzere 60´ın üzerinde katılan bilim adamı kentin tarihiyle ilgili bildiri sunacak.

Atatürk Kültür Merkezi´nde başlayan ´Uluslararası Tarihte Hakkari´ sempozyumuna Hakkari üniversitesi öğrencileri ve sivil vatandaşlar da katıldı. Konuşmacıların Kürtçe Hakkari tarihini anlattığı sempozyum 3 gün sürecek. Hem Hakkari hem de Kürt toplumunun geçmişten günümüze tarihçesini anlattan konuşmacılar, sinevizyon gösterimi eşliğinde Kürt toplumu içinde olup farklı dinlerde veya mezheplerde olan insanların yaşadıkları üzerinde durdu.

Sempozyumun sekretaryasını yürüten Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman, "Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesi işbirliğinde tarihte Hakkari sempozyumu organize edildi. Sempozyum 14-15-16 tarihlerinde devam edecek, bugun sempozyumun birinci günü. Sempozyuma Irak´tan İran´dan Türkiye´den Fransa Amerika gibi çok değişik ülkelerden katılan araştırmacılar akademisyenler katıldı. Burada sadece Hakkari´nin tarihi kültürü yaşamına dair yapılan araştırmalar ve çalışmaları bizlerle paylaştılar, paylaşmaya devam edecekler. Burdaki amacımız Osmanlı tarihi kadar geniş ve uzun bir tarihe sahip olan Hakkari tarihini gün yüzüne çıkarmak, araştırmacılara ön ayak olacak yeni araştırmaların yapılabilmesi için kaynak oluşturacak bir çalışmaya öncülük etmek. İnşallah bu çalışmalar devam edecek." şeklinde konuştu.

Van yüzüncüyıl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstütüsü Müdürü Vechi Sönmez ise "Bu sempozyumun bölgemiz açıcından önemi çok büyük. Bizler hem katılımcı olarak hem diğer katılımcılarla tanışarak bölge meseleleri hakkında bire bir görme ve hasbihal etme ve burada sunulan bilgilerden azami derecede istifade etmeye çalışıyoruz. Tabi Hakkari, Türkiyemizin en güzel yörelerinden, tarihi ile, kültürü ile gelecek günlere ışık tutabilecek bir alt yapıya sahip bir yöremiz. Bu yörenin tanıltılması, bu yörenin hep şiddetle vurmayla kırmayla veya menfi yönlerde değil de, bu tür programlarda ilmi açıdan tanıtılmasıda çok öneme haiz. Dolayısıyla bu sempozyumun düzenlenmesi hem ilim adamları açısından hem de bizler açısından çok olumlu bir durum söz konusudur." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.