Uluslararası Hukukçulardan, Mısır'daki Darbeye Karşı Hukuki Mücadele

Uluslararası Hukukçulardan, Mısır'daki Darbeye Karşı Hukuki Mücadele

Mısır'da geçtiğimiz aylardan yaşanan askeri darbe ve insan hakları ihlaleri, İstanbul'da düzenlenen Mısır’da Darbe Karşıtı Hukuki Koordinasyon Toplantısı'nda ele alındı.

Mısır'da geçtiğimiz aylardan yaşanan askeri darbe ve insan hakları ihlaleri, İstanbul'da düzenlenen Mısır’da Darbe Karşıtı Hukuki Koordinasyon Toplantısı'nda ele alındı. Bir çok ülkeden hukuk uzmanı ve avukatın katıldığı toplantıda Mısır’daki askeri darbe ve insan hakları ihlallerinin durdurulması ve uluslararası mahkemelere taşınması konuları masaya yatırıldı. İki gün süren toplantı sonrasında ortak bildiri yayınlandı. İngilizce, Arapça, Fransızca ve Türkçe yayınlanan bildiriye Mısır’da anayasanın askıya alındığı, binlerce sivilin katledildiği, tutuklandığı ve tüm ifade özgürlüklerinin gasp edildiği vurgulandı.

Bildirinin Türkçe tercümesini okuyan Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, "Katılımcılar özgürlüklerin ve demokratik sistemlerin sistemli olarak çökertildiği bölgelerde inceleme yapmışlardır. İnsan hakları açık bir şekilde ihlal edilerek her türlü insanlığa karşı suç işlenerek, meşru olarak seçilmiş cumhurbaşkanı askeri darbe ile görevden alındığı Mısır’a özel önem verilmiştir.” dedi.

Ceylan açıklamasında, toplantıda sivillere karşı işlenen ihlallere bir son vermek için uluslararası alanda verilecek mücadelenin öneminin vurgulandığını ifade ederek, katılımcıların Mısır’daki darbecilere karşı evrensel yargı sistemlerinin olduğu ülkeler dahil, uluslararası yargı organlarında yasal işlemlerin başlatılması için kullanılabilecek çeşitli hukuk yollarını değerlendirdiklerini söyledi.

Ceylan, toplantıda alınan kararları şu şeklide sıraladı:
1- Uluslararası Özgürlükler ve Haklar Koalisyonu adı altında bir organizasyon kurulmuştur. Koalisyon öngörülebilir bir gelecek için Mısır vakasına odaklanacak, ihtiyaç duyulduğunda başka vakalara geçecektir.
2- Mısır'da toplanan deliller, belgeler ve tanık beyanları ile insan hakları ihlali olaylarının bir portföyünü hazırlamak ve hukuk uzmanları ve avukatların erişebilmesi için bir veri tabanı hazırlanacak.
3- Mısırdaki darbenin liderlerine karşı yasal yollara başvurmak için çaba gösteren tüm uluslararası kanuni ve insan hakları grupları desteklenecek.
4- Uluslararası topluma ve uluslararası organizasyonlara özellikle BM’ye ahlaki sorumluluklarını yüklenmeleri ve insanları özgürlüklerini demokratik seçimlerini koruyacak, bir konum benimsemeleri için çağrıda bulunulacak.
5- En son raporları, haberleri ve etkinliklere ek olarak darbe hükümetinin insan hakları ihlallerini ve suçlarına ilişkin bir veri tabanı temin etmek için bir web sayfası hazırlanacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.