Ukrayna’da Krizin Çözümü İçin Berlin’de Dörtlü Zirve

Ukrayna’da Krizin Çözümü İçin Berlin’de Dörtlü Zirve

Ukrayna’nın doğu bölgesinde devam eden krizin çözümü için Almanya’nın Berlin kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Ukrayna Dışişleri...

Ukrayna’nın doğu bölgesinde devam eden krizin çözümü için Almanya’nın Berlin kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin bir araya geldi. Dörtlü zirvede dışişleri bakanları yeni bir yol haritası belirleyecek.

Ukrayna’da durumun kötü olduğunu kaydeden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Biz henüz siyasi çözüm noktasından uzağız. Rusya’nın gönderdiği insani yardımlar Ukrayna sınırında bekliyor. Donetsk ve Lugansk’ta ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ulaştırılması gerekiyor…” dedi.

Rusya Acil Durum Bakanlığı 262 kamyondan oluşan 2 bin tonluk insani yardımı Ukrayna’ya gönderdi. Sınıra ulaşan konvoy henüz Ukrayna gümrüklerinden geçemedi. Araçların geçişine izin verilmemesi, gıda, uyku tulumu, jeneratör ve çocuk gıdalarından oluşan yardım malzemelerinin sınırdan geçirilmesi planlanıyor. Yardımların dağıtılması Kızılhaç Örgütü ve AGİT gözlemcileri eşliğinde dağıtılacak.

Almanya Dışişleri Bakanı, Doğu Ukrayna’da insani durumun kötü olduğunu, siyasi çözüm için masada çalışmalar yapılırken, bölgeye yardımların da ulaştırılması gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna sınırının etkin bir şekilde kontrol edilmesinin öncelikleri olduğuna değinen Steinmeier, “Bu yolla Doğu Ukrayna krizi çözüme kavuşabilir. Dörtlü müzakere masasına oturmamız çok önemli. Çözüm için siyasi bir ivme gerekiyor. Aksi durumda kriz geriye doğru gidebilir.” uyarısında bulundu.

Dörtlü formatta liderler ikinci kez bir araya geldi. Dört bakan 2 Temmuz’da bir araya gelerek krizin çözümü için çalışmalarda bulunmuşlardı. Toplantı sonrası bakanların ortak bir deklarasyon yayınlaması planlanıyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.