Uğur İbrahim Altay: İlkleri yapıyoruz

Uğur İbrahim Altay: İlkleri yapıyoruz

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Dev projelerimizde gecikmeler yaşandı. Türkiye'de ilklere imza atıyoruz. İnsanları etkileyen bir bina yapıyoruz. Gökyüzünden bakıldığında müze bir kelebek gibi gözükecek" dedi

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Merhaba Gazetesi'nin Yazı İşleri Masası'na konuk oldu. Altay, ilçenin sorunları, yatırımlar ve hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Altay, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rifat Tankut, Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Spor Yazı İşleri Müdürü Reçep Çınar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Sayfa Editörü İbrahim Başcı, Teknik Sorumlu Ahmet Göçergi, İstihbarat Şefi Kerim Atıcı, Muhabir Halid Şen, Mehmet Akif Sütçü, Berkhan Parlak, Emre Özgül ve Spor Servisi'nden Ferhat Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı. Toplantıya Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ali Düz ve Ahmet Bilgiç de katıldı.

3 BİN KİŞİLİK YURT VE 500 KONUT YAPACAĞIZ

Kerem İşkan: Yoğun bir seçim propaganda dönemi geride kaldı. Yeniden belediye başkanlığına seçildiniz. Bu dönem öncelikleriniz neler olacak? Yol haritanızda bir değişiklik oldu mu?

-Bizim önceliğimiz devam eden işleri tamamlamak. İhalesi yapılmış, devam eden 138 milyonluk bir iş potansiyelimiz var. Gelirken notlarıma baktım. Bu işlerin bazısının yüzde 90'ı, bazısının yüzde 70 bazısının da yüzde 50'si tamamlandı. Geçen dönemin ses getiren projelerinin inşaatları devam ediyor. Kelebekler Vadisi, Kongre Merkezi ve Otizm Merkezi'nin çalışmaları sürüyor. Sille Barajı'nda yeni bir ihale yaptık. 20 milyonluk bir yatırım yapıyoruz oraya. Ciddi paralar harcıyoruz yatırımlara. Vaadettiğimiz bir çok işin açılışı bu döneme kaldı. Kentsel dönüşümle ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Geçen dönem üzerinde çalışmaya pek fırsatımız olmadı. Üniversite öğrencileriyle ilgili bir yurt projemiz var. Arsa ve proje işleri tamamlandı. 3 bin kişilik bir yurt inşa edeceğiz. Yurt problemini çözmüş olacağız. Değerler eğitimi projesini de hızlandırıyoruz. Bir miktar sosyal konut yapmak istiyoruz. Gelir seviyesi düşük vatandaşlarımıza dönük bir konut projemiz var. Konutları 60 bin metrekarelik bir arsa üzerine inşa edeceğiz. Metrekaresi belli değil dairelerin. 500'den fazla konut inşa edeceğiz. Alt gelir grubundakiler bu projeden faydalanacak.

1-(2).20141028150521.jpg

DEV PROJELERDE GECİKME VAR

Kerem İşkan: Selçuklu'nun büyük projeleri gecikti. Bu gecikmenin nedeni neydi?

-Dev projelerimizde bir gecikme var. Kongre merkezinin müteahitini tasfiye ediyoruz. Sıkıntı çıktı. Standartın üzerinde projelere imza atıyoruz. Kelebekler Vadisi'nde bir gecikme var. Sıradan işler yapmıyoruz. En güzelini yapmak istediğimiz için zorlanıyoruz. Aşkın Kanatları Müzesi'ni inşa etmek kolay değil. Türkiye'de bir ilke imza atıyoruz. İnsanları etkileyen bir bina yapıyoruz. Gökyüzünden bakıldığında müze bir kelebek gibi gözükecek. Kelebekler Vadisi'nin bir proje süresi bir de inşaat süresi vardı. Proje süresi de yapım süresi de uzadı. Otizm projemiz de ödül aldı. Kongre Merkezi 70 milyonluk, Otizm Merkezi 15 milyonluk, Kelebekler Vadisi de 26-27 milyonluk bir iş.

KONYALILAR SİLLE'DE NEFES ALACAK

İbrahim Büyükeken: Selçuklu'da tarihsel dönüşüm ne durumda? Gevale Kalesi'nde restorasyon çalışması sürüyor. Oradan teleferik geçirme projesi de vardı. Önümüzdeki dönemde hangi alanlarda restorasyon çalışmaları göreceğiz?

-Selçuklu bir kadim medeniyetin ismi. Ama yeni yerleşim alanları da ilçemizde çok fazla. Merkezde bir miktar tarihi eserimiz var. Sille'de yoğun restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Gevale Kalesi'nde kazı çalışmaları sürüyor. Bu kazı çalışmalarında Milletvekilimiz Mustafa Kabakcı'nın büyük faydası oldu. Orada bir kale kalıntısı var. Sarnıçlardan oluşan bir kütle de ortaya çıktı. Süreç biraz uzun sürecek. Selçuk Üniversitesi ekibi hızla çalışıyor. Kazı çalışmaları zahmetli. Orada bir kale silüeti oluşturmak gibi bir hayalim var. Eski Belediye Başkanı Adem Esen tarafından orada ciddi bir ağaçlandırma çalışması da yapılmış. Yıllar önce dikilen ağaçlar insan boyuna yaklaştı. O alan yeşil bir görünüme kavuştu. Teleferik projesi de sadece fikir aşamasında. Tartışıyoruz. Orada ortaya çıkacak tarihi eserin niteliği çok önemli. En çok yoğunlaştığımız alan Sille. Restorasyondan sonra o bölge hayat buldu. Eski evleri satın alıp restore etmek isteyenler var. Sille kanalı ile ilgili düzenleme var. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları var. Butik otellerin inşasına da başlanıyor. Sille'ye bir restourant ve hediyelik eşya dükkanı da kazandırmak istiyoruz. Sille Barajı'nın ihalesi tamamlandı. 20 milyonluk bir ihale yapıldı. Baraj yolunu da yeniliyoruz. Orada ciddi bir trafik sorunu da oluşuyor. Sille, Konyalılar'ın nefes aldığı bir yer, turistlerin de uğrak adresi olacak.

1-(3).20141028150536.jpg

İLÇEDE HIZLI BİR DÖNÜŞÜM VAR

İbrahim Başcı: Selçuklu'nun hangi mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yürüteceksiniz?

-Şeker ve Hacı Kaymak bölgesinde sıkıntı vardı. Şu an orada hızlı bir kentsel dönüşüm var. Hocacihan'da da planlama çalışmaları bitti. Dönüşüm çalışmaları hızlandı. Sille Yolu'nun sağındaki Akıncılar ve solundaki Esenler mahallesinde henüz planlama çalışmaları yapılmadı. Sille önemli bir cazibe merkezi oluyor. Kentsel dönüşüm yetkisi Konya Büyükşehir Belediyesi'nde. Onlarla istaşere yapıyoruz. Büyükşehir bize yetki devri yapabiliyor. İmar ve konut yoğunluğuna göre bir proje geliştireceğiz. Dönüşüm çalışmalarının hızlı olması için proje geliştiriyoruz. Vatandaşın beklentileri bizim için önemli. İlla yapacağız anlayışında değiliz. Şehri dönüştürürken yoğunluk oluşturursak yeni sorunlarla karşı karşıya kalırız. Popülistik bir yaklaşımla hareket etmiyoruz. Şu an dersimize çalışıyoruz. Mart ayı gibi çalışmalarımızı tamamlarız. Uzlaşı olursa devam ederiz.

Ahmet Göçergi: Sille'de yaptığınız restorasyon çalışmaları için teşekkür ederim. Sille güzelleşti ama ruhunu da kaybetti. Silleliler isimler konusunda şikayetçi. Sille Parsana Mahallesi'nin ismi Parsana Mahallesi olarak değiştirildi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Karışıklığın önüne geçmek için çok sayıda mahallenin ismini değiştirdik. Böyle algılanacağını düşünmemiştik. Hocacihan isminde 4 mahalle vardı. Bir tane Hocacihan kaldı. Sille Konya'nın önemli bir zenginliği. Sille için hep birlikte çalışmalıyız. Silleliler de evlerini yenilemeli. O bölgenin kalkınması için bu yenilenmeye ihtiyaç var. Ancak böyle bir irade görmüyorum.

1-(4).20141028150548.jpg

ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN ZAM YAPTIK

Kerim Atıcı: Yılbaşında, Selçuklu'da emlak vergilerine yüzde 100 ila yüzde bin arasında zam yapıldı. Meram ve Karatay'da böyle bir zam yapılmadı. Tepki çeken zamların gerekçesi neydi?

-Emlak rayiç bedelleriyle ilgili her 4 yılda bir yeni değerlendirmeler yapılıyor. Geçtiğimiz yıl profesyonel bir çalışma yaptık. Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Değerlendirme Bölümü ile yeniden değerlendirme çalışması yaptık. Bir komisyon oluşturuldu. Rayiç bedellerini yeniledik. Bazı mahallelerde rayiçler inanılmaz yükseldi. Hacıkaymak'ta arsaların metrekare fiyatı ortalama bin lira. Bizdeki rayiç bedeli 30 liraydı. Bir tarafta yeni yapılaşan bölgelerde insanlardan emlak rayici üzerinden vergi alırken bir taraftan da 40'ta biri oranında vergi almak adaletsizlik. Bazı bölgelerde belediyenin yaptığı yatırımlar ve yeni imar hareketleriyle gayrimenkul değerleri 2-3 katına çıktı. Real bölgesinde fiyatlar birkaç yıl içinde 2-3 katına çıktı. Dolayısıyla bunu enflasyon oranında artırmanız doğru değil. Gerçek rayiş değerlerini ortaya çıktık. Emlak vergisi tahakkukumuz 2 katına çıktı. Tahakkukumuz 2 lira iken zamla 4 lira oldu. Bazı noktalarda 2 katı bazı noktalarda ise 2 katından da fazla zam yapıldı. 2018'de yeniden bir değerlendirme yapacağız. Aynı apartman içerisinde oldukları halde farklı miktarda vergi ödeyenler var. Bununla ilgili de bir düzenleme yapacağız. Adaleti sağlayacağız. Diğer belediyeler böyle bir uygulama yapmadı. Bu bizim yanlış yaptığımız anlamına gelmez. Gayrimenkul değeriniz artıyorsa belediyede bu oranda vergi alır. Yılbaşında enflasyona göre ufak bir zam yapılacak.

1-(1).20141028150608.jpg

MEDAŞ MAZERET ÜRETİYOR

Halid Şen: Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) ile Selçuklu Belediyesi arasında bir gerginlik var. Geçtiğimiz günlerde bir resim sergisinin açılışında MEDAŞ Sanat Galerisi belediye zabıtaları tarafından mühürlendi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-MEDAŞ ile bir sorunumuz yok. MEDAŞ'ın hizmet etme anlayışında sorun var. Vatandaş aleyhinde adımlar atıyorlar. Hizmet kalitesini artırmak gibi bir niyetleri yok. Her türlü problemi ya mevzuata ya da belediyelere atıyorlar. Yapması gereken işleri yapmıyorlar. Şehir olarak da onların bu tutumuna karşı iyi bir duruş sergilemiyoruz. Yeterli tepkiyi gösteremiyoruz. MEDAŞ kendini düzeltmeli. Kamu kurumu niteliğindeki kuruluşların hizmet konusunda mazeret değil, hizmet üretmeleri gerekiyor. Spor salonlarıyla ilgili bir problem yaşadık. Elektriğimiz açıldı. Hizmetleri yetersiz. MEDAŞ ticari kaygıyla hareket ediyor. MEDAŞ ruhsatsız bir sanat galerisi işletiyor. MEDAŞ Genel Müdürü'ne de bunu söyledim. Eğer MEDAŞ bu kadar sanata önem veriyorsa devletin ona elektrik satması için verdiği binayı galeri olarak kullanmasın, şehrin güzel bir noktasına yeni bir galeri inşa etsin. İşin kolayına kaçıyorlar. Galeri yasalara uygun değildi. Destegül Derneği'ne verirken galerinin ruhsat sorununun olduğunu biliyorlardı. MEDAŞ'ı hizmet etmeye davet ediyoruz.

BÖLÜNME TARAFTARI DEĞİLİM

Mehmet Akif Sütçü: Selçuklu'nun nüfusu bir çok ilden fazla. Bir dönem ilçenin ikiye bölünmesi gündeme geldi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Bu bir şehir efsanesi. 'Selçuklu bölünecek, bir kısmı Osmanlı olacak' diye bir takım iddialar atıldı ortaya. Bunların bir karşılığı yok. Bölünme taraftarı değilim. İlçeyi bölerseniz hizmette aksamalar meydana gelir. İlçemiz yeterli hizmeti alıyor. İlçede örnek projelere imza atıyoruz. Bölünme fayda sağlamaz.

Berkhan Parlak: Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet ağınız genişledi. Selçuklu'ya yeni bağlanan mahallelere hizmet gidiyor mu?

-Yeni yasadan en az zorlanan biziz. Toplamda 565 bin nüfusumuz var. 12 bin nüfus yeni yasayla eklendi. Nüfus olarak yüzde 2'lik bir büyüme oldu. Alanımız ise büyüdü. Yeni bağlanan mahallelerde hizmet noktasında bir sıkıntı yok. Başarakavak, Sızma ve Tepekent bize bağlandı. Sızma'da bir mahalle konağı yapıyoruz. Başarakavak'ta eski garajı yıkıp yeni bir bina yapacağız. Tepekent'te eski dükkanların olduğu alanı yıkacağız. Yeni bir düğün salonu inşa edeceğiz. Çeltik, Yunak ve Akşehir ilçelerini ziyaret ettim önceki gün. Yeni yasanın ne kadar iyi olduğunu anladım. Oralarda da kalkınma hızla artacak. Merkeze göç de düşer. Sancılı olacak yeni dönem. Ama memleket için hayırlı olacak. Sadece Sille'ye çalışıyoruz. Ama Beyşehir gibi de bir değerimiz var. Turiste yeni alanlar sunamıyoruz. Turistleri Beyşehir'e de götürmeliyiz. Orada müthiş alanlar var.

ÖĞRENCİLERLE AYNI FREKANSI YAKALADIK

Emre Özgül: Bosna Hersek Mahallesi ve Alaaddin Keykubat Kampüsü'ndeki dönüşüm öğrencileri memnun etti. İlçede büyük bir öğrenci kitlesi var. Farklı tarzdaki insanlar birarada yaşıyor. Bu size ekstra bir sorumluluk getirdi mi?

-Ekstra sorumluluk kazandırdı. Tam istediğimizi hala yapamadık. Üniversitenin sosyal hayatına mutlaka müdahele etmemiz gerekiyor. Yeni bir gençlik merkezi yapmak istiyoruz. Yeni bir etüt merkezi açmak istiyoruz. Öğrenci topluluklarıyla bir frekans yakaladık. Öğrencilerle iletişim kurmak istiyoruz. Dışarıdan Konya'ya gelerek üniversiteye yeni başlayan öğrencilere şehri anlatıyorum. Gelenlerde şehre karşı bir takım önyargılar var. Bu yargıları çürütüyoruz. Yurtları ve fakülteleri ziyaret ediyorum. Öğrenciler ilk gördükleri olumsuzluğu şehre mal ediyor. Bu doğru değil. Ufak sorunları şehre fatura etmemek lazım. Büyük bir metropolde sorunlar olacaktır. Sosyal ve kültürel hayat noktasında şehir olarak iyi durumdayız. Öte yandan öğrenciler buraya eğlenmeye değil, okumaya geliyor. Çorum'dan gelen birinin de Konya'yı eleştirmesini doğru bulmuyorum. 4 bin öğrenciye şehir turu yaptırdık. Sosyal yaşama etki edecek hizmetlere de imza atacağız.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.