Uçak merakı hobisi oldu

Uçak merakı hobisi oldu

Hava Sporları Kulübü Başkanı İlker Küçüktunç, 30 yılı aşkın zamandır uçak maketi yapıyor. Yaptığı uçak maketlerini açtığı sergilerde sergileyen İlker Küçüktunç, havacılık dalında çok sayıda ödül aldı. Küçüktunç, şehit havacılar adına da uçak maketleri yap

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı Genel Sekreteri ve aynı zamanda Hava Sporları Kulübü Başkanı İlker Küçüktunç, havacılık merakının lise çağlarında başladığını söyledi. Yaptığı her maket uçağın bir anısının olduğuna dikkat çeken Küçüktunç, geçtiğimiz yıl Tatlıcak'ta düşen  Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı ve Mustafa Tanış anısına bir maket uçak yaptığını, bu uçağı ise Eskişehir'de yer alan filoya hediye edeceğini kaydetti. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Genel Sekreteri A.İlker Küçüktunç, havacılık merakının nasıl başladığını anlatarak, "Konya'da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimi Konya'da yaptım. Lise 1'de o dönemde havacılık faaliyetleri başladı. Türk Hava Kurumu'nda (THK) uçaklar yapardık. Benim uçak tutkum böyle başladı. Son sınıf öğrencilerinden Mehmet Yalçın  Kaya   Hava Harp Okulu'na gitti. Kongeneralliğe kadar yükseldi. Maalesef şu anda hasta Ankara'da yatıyor. O bize havacılığı öğretti. Bende ki havacılık tutkusunun kaynağı Mehmet Yalçın Kaya'dır. Üniversite sıralarında anarşik bir döneme rastladım. O zaman uçak tutkumuz yavaşladı. Üniversiteyi bitirince Konya liselerinde öğretmenlik yaptım. Öğretmenlik yıllarımda bütün öğrencilere havacılık sevgimi yansıttım ve aşılamaya yansıttım. Onlarda havacığı sevdiler. Çok sayıda öğrencim havacılığı seçti" dedi.

2-2.20160612114421.jpg

1987 YILINDA PİLOT SERTİFASI ALDIM

1987 yılında Türk Haava Kurumu'ndan pilotluk sertifikası aldığını kaydeden Küçüktunç, şöyle konuştu: "1987 yılında üniversiteye geçtim. 1987 yılına kadar paraşüt, planör sertifakaları almıştım. 1987 yılında ise Türk Hava Kurumu'ndan pilotluk sertifikası aldım. Üniversitede havacılık merkezini kurduk. Bende başkan yardımcısı oldum. O dönemde başkan Eyüp İspir'di. O rektör olunca bende başkan oldum. Uzun yıllar havacılık faaliyetlerine devam ettim. Maket uçak yapmaya devam ettim. Benim yaptığım uçakların hepsinin bir öyküsü var. Şehitlere ait uçaklar var, Türk Hava Kuvvetleri'nde bir anısı olan uçaklar var. Konya Hava Sporları Kulübünü kurduk. Şu anda bunun başkanıyım. Kulübümüzün yönetim kurulunda tıp fakültesi öğretim üyeleri ve iş adamları yer alıyor. Tıp fakültesi öğretim üyeleri sponsorlar vasıtasıyla yamaç parasüdü yapıyorlar. Konya'da yamaç paraşüdü yapılacak müsait çok alan var. Kulüp olarak çok sayıda kurs açmayı düşünüyorum."

EN KALİTELİSİ JAPON MAKET UÇAĞI

"Maketlerin çoğu Amerikan, Japon ve İtalyan malı. En kalitelisi Japon maket uçakları. Dünyanın her yerinde oyuncak satan mağazalarında bu uçakları temin edebilirsiniz" diyen Küçüktunç, şunları kaydetti: "Maketi yapmaktan daha çok uçağı boyamak zahmetli.Uçağı boyamak için kullanacağınız boyalarda çok pahalı. Uçağın içinde yer alan maket personeller dişten yapılıyor. Kibrit çöpü kadar bir pilotun saçı, kaşı ve rütbesi boya ile yapılıyor. Maket yapmak çok zor bir iş.Maket uğruna gözümü feda ettim diyebilirim. 40 yaşında gözlerim bozuldu. Şu anda gözlük kullanıyorum. Gençler maket yapıyorlar. Ama ellerinde boya olmayınca boyayamıyorlar. O zamanda orjinalinin aynısı olmuyor. Bu işe hevesli öğrencilerle çok sık işbirliği içerisindeyim.Benim maketlerimin 30 yıllık bir periyodu var. 25-30 arası maketim vardı. Bazılarını Ankara'da ki hava kuvetlerine verdim. Çoğunu ise Konya'da ki anajet üs komutanlığına verdim. Şu anda müze yapılması planlanıyor. O sergide çok sayıda uçak maketim sergilenecek. Bu müzeye vereceğim çok eser var."

ŞEHİTLERİN ANISINA MAKET UÇAK

Konya'da şehit düşen Mustafa Delikanlı ve Mustafa Tanış anısına bir maket uçak yaptığını ifade eden Küçüktunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Konya çevresinde düşen uçakların hatıra parçaları var. Teğmen Alper Gök, Hadim'de uçağı düştü. O uçağın bende çok sayıda parçası var. Geçen sene bu aylarda Tatlıcak'ta F-4 düştü. İki kurmay yüzbaşı ikisi de şehit oldu. Onların filosu Eskişehir'de. Ölen iki şehidin ismide Mustafa. İki Mustafa'nın anısına uçak maketi yaptım. Şu anda evde. O filoya iki Mustafa'nın anısına hediye edeceğim. 1996 yılıda bir tane F-5 uçağı Eskişehir'e gitmişti. Eskişehir'de orada şehit oldular. Onlardan biri Konyalı idi. Feridun Tavel'in bindiği uçağın aynısını yaptım. Burada ki ana üste sergileniyor. Feridun Tavel'in ismini kulübümüzün adına vereceğiz. Şu anda babası sağ. Babasından izin alıp Tavel Hava Sporları Kulübü yapacağız. Böylelikle gençlere havacılığı sevdireceğiz.Gençleri kulübümüze davet ediyoruz. Onlara havacılığı sevdirelim. Türk havacılığına katkıda bulunsunlar. Havacılığı sevdirmek için öncelikle çocuklara uçakları tanıtmalıyız. Şu anda Türk pilotlarının sayısı çok az. Türk Hava Yolları'nda (THY) Yunan pilotlar çalışıyor. Türk pilotları çok kıymeti.İyi yetişiyor.Gençleri havacılığa teşvik etmeliyiz.Gençler havacılığın hangi kesimine ilgi duyuyorsa ona yönelmeli. Motor bakım, gövde bakım, hava trafik bölümü. Bütün bölümler çok kıymetli. Gençler hangi bölüme ilgi duyuyorsa o bölüme yönlendirmeliyiz."

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.