Tzob: Tavuk Eti Fiyatı Artmadı Aksine Azaldı

Tzob: Tavuk Eti Fiyatı Artmadı Aksine Azaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tavuk etine zam yapıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, tavuk eti fiyatlarının Mayıs ayı fiyatlarının da altında olduğunu söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tavuk etine zam yapıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, tavuk eti fiyatlarının Mayıs ayı fiyatlarının da altında olduğunu söyledi.

        Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, spekülatif haberlerin önüne geçmek adına ilgili kurumların gereken hassasiyeti gösterdiği ve asılsız haberlerle suni fiyat artışlarının engellendiğini vurguladı. 20 günlük süreç içerisinde TZOB’un uyarılanın da etkisini gösterdiği, 28 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasındaki gıda fiyatlarında önemli artışlar olmadığını belirten Bayraktar, “Bu süreçte, üretici fiyatlarında ve marketlerde özellikle yaş meyve ve sebzede indirimlerin olduğu görülmektedir. Ramazan ayında zam yapıldığı iddia edilen tavuk etinde de indirim gerçekleşmiştir. Ramazan ayında tüketimi artan baklagillerden kırmızı mercimek, nohut ve yeşil mercimeğin market fiyatlarında düşüş görülmesi, halkımızın daha rahat tüketimi açısından sevindirici olmuştur.” dedi.

        BAKAN EKER’İN AÇIKLAMASI PİYASALARI ETKİLEDİ

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Ramazan öncesinde, Et ve Süt Kurumu’nun indirim yapacağı yönündeki açıklamasının piyasaları etkilediğini dile getiren Bayraktar, “Marketlerde et ürünlerinden dana etinde yüzde 3,83 düşüş gerçekleşmiştir. TZOB teknik uzmanlarının yaptığı araştırmalara göre, kuzu etinde ise yüzde 0,69 oranında, oldukça düşük sayılabilecek bir artış belirlenmiştir. Son 20 gün içerisinde fiyatlardaki gelişmelere baktığımızda; market fiyatlarında; 4 üründe fiyat değişimi görülmezken, 21 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Maydanoz, kuru incir Antep fıstığı, mısırözü yağı fiyatlarında değişim yaşanmamıştır. Fiyat düşüşü yüzde 25,54 oran ile en fazla domateste görülmüştür.” bilgisini aktardı.

        KARPUZ, SOĞAN VE FINDIK ZAMLANDI

        Üretici fiyatlarında, 18 üründe fiyatlar değişmezken, 9 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışları olduğuna işaret eden Bayraktar, “Fiyat düşüşü yüzde 40,80 oran ile en fazla sivri biberde görülmüştür. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 41,38 oran ile karpuzda görülmüştür. 20 günlük süreçte üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünler karpuz, kuru soğan ve fındık, fiyatı en fazla düşen ürünler ise sivri biber, domates, patates, marul, yeşil fasulye, elma, patlıcan, şeftali ve yumurta olmuştur. Akdeniz Bölgesi’nde kuru soğan üretiminin fazla gerçekleştiği Reyhanlı ilçesinde hasadın erken tamamlanması, İç Anadolu Bölgesi’nde ise henüz tam olarak hasadın başlamaması nedeniyle piyasada kuru soğan arzının azalması fiyatlarda artışa neden olmuştur. Önümüzdeki günlerde İç Anadolu Bölgesi’nde hasadın yoğunlaşması ile fiyatlarda gerileme beklenmektedir.” izahını yaptı.

        EN UYGUN FİYAT HASSASİYETİ

        Bayraktar, şöyle devam etti: “Ramazan ayında karpuza olan talep artışı, fiyatların artmasına neden olmuştur. Bu sene fındık rekoltesinin düşük tahmin edilmesi, önemli ihraç ürünümüz olan fındık fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Üretici fiyatlarında ve marketlerde fiyatı en fazla düşen ürün grubu yaş sebze ve meyve olmuştur. Ramazan ayı öncesinde fiyatı en fazla artan domateste ve diğer sebze ve meyvelerde hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatlar düşmüştür. Birliğimizin tespitlerinin ne denli isabetli olduğu verilerden görülmektedir. “

        Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi gerektiğini vurgulayan Şemsi Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini hatırlattı.








CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.