Tzob: İhracatın Lokomotifi Narenciyede Rekolte İyi

Tzob: İhracatın Lokomotifi Narenciyede Rekolte İyi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narenciyede bu yıl rekoltenin, geçen yılın üzerinde olduğunu gördüklerini bildirerek, "Bu yıl rekoltenin 3,8 milyon tona yaklaşacağı tahmin ediliyor." dedi. Devam eden...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narenciyede bu yıl rekoltenin, geçen yılın üzerinde olduğunu gördüklerini bildirerek, "Bu yıl rekoltenin 3,8 milyon tona yaklaşacağı tahmin ediliyor." dedi.

Devam eden narenciye hasadı ile ilgili açıklama yapan Bayraktar, yaş sebze ve meyve içinde narenciye oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Narenciye taze tüketimin yanında meyve suyu, konsantre, reçel, marmelat olarak çeşitli ürünlere işlenebildiği gibi kabuklarından da esans elde edilebildiğini vurgulayan Bayraktar, "Narenciye, içerdiği organik asitler, C ve B gibi vitaminler bakımından beslenmedeki önemi büyük. Vücutta toksinlerin atılmasında önemli rol oynuyor. Bununla birlikte gribal enfeksiyonlara dayanıklılık sağlamada, kalbi kuvvetlendirmede, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirmede, kanı temizlemede, sinirleri yatıştırarak bedeni ve zihni yorgunlukların giderilmesinde, diş etlerini güçlendirmede oldukça faydalıdır. Özellikle kışa girmeye hazırlandığımız bu dönemlerde vücut direncinin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir ürünümüzdür." diye konuştu.

Türkiye’nin dünyada narenciye üretiminde söz sahibi ülkelerden biri olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2012 yılı verilerine göre, 131,3 milyon ton olan dünya narenciye üretiminden yüzde 2,7 pay alan ülkemiz, dünya sıralamasına dokuzuncu sırada yer alıyor. Dünyada en önemli üretici ülke yüzde 24,1 payla Çin. Bu ülkeyi yüzde 15,4 payla Brezilya, yüzde 8,1 payla ABD, yüzde 6,1 payla Hindistan, yüzde 5,1 payla Meksika, yüzde 4,2 payla İspanya izliyor. Türkiye’de narenciye üretimi, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumdadır. 2013 yılı itibarıyla gerçekleşen 3 milyon 681 bin 159 ton üretimin iller bazında dağılımına baktığımızda Adana ilimiz yüzde 26’lık payla ilk sırada yer almaktadır. Adana ilimizi sırasıyla yüzde 22,7’lik payla Mersin, yüzde 17,5’lik payla Hatay, yüzde 16,8’lik payla Antalya, yüzde 8,4’lük payla Muğla, yüzde 4,1’lik payla İzmir, yüzde 2,4’lük payla Aydın, yüzde 1,2’lik payla Osmaniye ilimiz izlemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ikinci tahmin verilerine göre 2014 yılında 3 milyon 786 bin 690 ton üretim bekleniyor."

Türkiye’de narenciye üretiminin iç pazarın ihtiyacını karşıladığını, önemli miktarda ihracata da konu olduğunu vurgulayan Bayraktar, "2013 yılı itibarıyla gerçekleştirilen 3 milyon 346 bin 889 tonluk toplam yaş meyve sebze ihracatımızın yüzde 41’ini narenciye oluşturmaktadır. Narenciye, yaş meyve sebze ihracatımızın lokomotifi konumunda. Geçen yıl yapılan ihracat karşılığında 930,9 milyon dolar döviz kazanmamızı sağladı." dedi.

Narenciye ihracatının yüzde 32’sinin Rusya’ya yapıldığını, bu ülkeyi 21 payla Irak, yüzde 16 payla Ukrayna, yüzde 5 payla Suudi Arabistan, yüzde 4 payla Romanya’nın izlediğini belirten Bayraktar, "Narenciye ihracatında öne çıkan ve Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde yaşanan siyasi karışıklar, ihracatımızı da etkilemektedir. İhracatın daha da artırılması için marka oluşturulmalı, tanıtım faaliyetlerine önem verilmelidir." tavsiyesinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.