Tütün Yönetmeliği yürürlükte

Tütün Yönetmeliği yürürlükte

7 Ocak 2011 tarihli ve 27808 sayılı Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, altı aylık geçiş sürecinin ardından 7 Temmuz itibariyle resme

Konu hakkında yazılı açıklamada bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, "Yönetmelikte, sigara tüketiminin teşvik edilmesinin önlenmesi için perakende satış yerlerinde bulundurulma şekillerine ayrıntılı yer verilmiş ve halkın sağlığı öncelenmiştir. Hiçbir işletmenin kârının insan sağlığının önüne geçemeyeceğini hükme bağlayan bu düzenlemenin 17/1 fıkrasında tütün mamullerinin işyerinin dışarıdan görünmeyecek bir bölümünde bulunması gerektiği düzenlenmiştir. Pek çok tütün satıcısının bu hükmü nasıl uygulayacağına dair itirazlarına idareden herhangi bir çözüm yolu getirilmediği görülmekle birlikte, Yönetmeliğin 17/2-Ç fıkrasında işyerinin fiziki koşullarının uygun olmaması durumunda satış ünitesinin görünür yüzünün şeffaf olmayan dolaplarda olması gerektiği belirtilmiştir" dedi.
 "Yönetmeliğin, tüketicilerin içeriye girmeksizin alış veriş yapabildiği büfeler hariç olmak üzere tütün mamulleri; çocuklara yönelik olan materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme benzeri çoğunlukla çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik olan alanlarda satışa arz edilemez" hükmü getirdiğini de aktaran Av. Muharrem Balcı, "Bu düzenleme ile isabetli olarak çocukların sigaranın kötü etkilerinden korunması hedeflenmiş ve yönetmelikte hak ettiği yerini almıştır. Düzenlemenin bu hassasiyetle hazırlanmış olmasına rağmen, metro istasyonlarında ısrarla sigara büfeleri açılmakta ve toplum sağlığı pervasızca tehlikeye atılmaktadır. Bahsi geçen yerlerde sigaralar cam büfelerde sergilenmekte ve yaptığımız yazılı ihtarlara rağmen tütün mamullerinin dışarıdan görünmesini engelleyecek herhangi bir önlem de alınmamaktadır. Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda, sigaranın tanınmasını sağlayan ibare, işaretler ile renk kombinasyonları kullanılmayacak. Yeşilay, kurum ve gönüllüleri olarak her tür yasal düzenlemenin olduğu kadar tütün mamullerinin satışına ve sunumuna dair hükümlerinin de uygulanmasını takip edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.