Tuskon’un Ticaret Köprülerinden 30 Milyar Dolar Geçti

Tuskon’un Ticaret Köprülerinden 30 Milyar Dolar Geçti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi için Türk şirketler lehine lobi yapmasının başka mecralara çekilmesi tepki topladı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi için Türk şirketler lehine lobi yapmasının başka mecralara çekilmesi tepki topladı. Düzenlediği ticaret köprüleri ile pek çok küçük ve orta boy Türk işletmesine binlerce kilometre uzaktaki pazarlara açılma imkanı tanıyan TUSKON'un bu organizasyonları sayesinde oluşan ticaret hacmi 30 milyar doları buldu. TUSKON'un düzenlediği 19 Dünya Ticaret Zirvesi sayesinde 40 bini yerli, 30 bini misafir 70 bin işadamı ticaret yapmak için birbiri ile buluştu. Türk şirketleri lehine yaptıkları lobi faaliyetlerinin başka mecralara çekilmek istenmesine anlam veremediklerini kaydeden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Biz dünyaya açılmak isteyen işadamlarımıza hep destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.” dedi.

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, son günlerde Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi için Türk şirketleri lehine yaptığı lobi faaliyetinin başka mecralara çekilmek istenmesine anlam veremediklerini söyledi. Zaman gazetesinde yer alan habere göre 55 bin üyesi bulunan TUSKON'un ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çeken Meral, bu çerçevede düzenledikleri Dünya Ticaret Köprüleri'ne vurgu yaptı. 2006-2013 arasında bu maksatla 19 Dünya Ticaret Zirvesi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Bu köprülerde 40 bini yerli, 30 bini misafir 70 bin işadamı ticaret yapmak için birbiri ile buluştuğunu belirtti. Meral, sonuncu zirvenin Kasım 2013’te İstanbul Kongre Merkezi’nde 2 binin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildiğini aktararak, “Ticaret köprülerini başlattığımız 2006’dan bu yana TUSKON sayesinde oluşan ticari hacmin 30 milyar dolara ulaştı.” dedi. 19. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nde iki günde 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını hatırlatan Meral, Kasım 2013’te, “Bu ticaret köprüsünün öncekilerden farkı şu: Türkiye artık marka ihraç etmeye çalışıyor, bu işe ilk başladığımızda ürün satıyorduk. Şimdi ise marka ve bayilik satışları gerçekleştiriyoruz. Sadece üyelerimizden KFC tarzında bir hizmet modeli izleyen Chicken House 14 ülkeye bayilik verdi.” şeklinde konuşmuştu.

TUSKON, 2006’da başlattığı ticaret köprüleri çerçevesinde şimdiye kadar 19 zirveyi hayata geçirdi. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle organize edilen ve 2009’a kadar bölgesel olarak gerçekleştirilen program çerçevesinde Afrika, Pasifik, Ortadoğu, Latin Amerika, Avrupa ve Avrasya bölgelerinden tüm sektörlerden işadamları bir araya geldi. 2009’dan itibaren ise zirveler, tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişletilerek 140 ülkeden işadamlarının katılımı ile Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü adı altında organize edilmeye başlandı. 2009-2010 yıllarındaki zirveler tüm sektörlere açıldı. 2011’den itibaren programlar, tüm dünyadan katılımla belli sektörlere odaklanarak düzenleniyor. 19 Ticaret Köprüsü’ne 40 bini yerli, 30 bini yabancı olmak üzere toplam 70 bin işadamı iş görüşmelerine katıldı. Yapılan iş görüşmelerinin sayısı milyonları aşarken, elde edilen gelirin yanında tecrübe ile ilgili olarak Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, TUSKON’un yeni bölgelere ve ülkelere açılmaya imkân tanıdığını kaydetmişti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye’nin ihracat hedeflerinin tutması için TUSKON’ların varlığının elzem olduğunu vurgulamıştı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: SIRTINI ÇIKAR ODAKLARINA DEĞİL, MİLLETE DAYADI

Haberde devletin zirvesinde bulunan isimlerin TUSKON’a yaptıkları övgüler de yer aldı. Mart 2012’de TUSKON’un 4. Genel Kurulu’na katılan Başbakan Tayyip Erdoğan şunları söylemişti:

“Türkiye’nin adını dünyaya duyurdukları, ay-yıldızlı bayrağın, bu aziz milletin büyüklüğünü en uzak ülkelere, en ücra kentlere şerefle taşıdıkları için şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TUSKON, hırsı değil kanaati, kazanmayı değil paylaşmayı, sömürmeyi değil dayanışmayı savunarak, savunduğu değerlerin samimiyetle arkasında durarak, kendisini değil, ülkesini ve milletini öne çıkararak farklılığını ortaya koydu. En önemlisi de TUSKON, sırtını belli çıkar odaklarına değil, millete dayadı. Kaynağını milletten aldı, ilhamını milletten aldı, motivasyonunu, ufkunu, misyonunu milletten aldı.”

ESKİ EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN: DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜ'NÜN PATENTİNİ ALMALI

Haziran 2013’te TUSKON’un 18’incisini düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ne katılan dönemin Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Böylesi geniş bir köprü küresel krize karşı meydan okumadır. TUSKON Başkanı Rızanur Bey ile bunun patentini almalıyız. Çünkü bu artık bir Türkiye-dünya ticaret köprüsü meselesi değil, dünya ticaret köprüsü olma noktasına geldi.” demişti.

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: MİMAR SİNAN’IN KÖPRÜLERİ GİBİ EŞSİZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, birçok konumasında TUSKON’un köprülerinin Mimar Sinan’ın köprüleri gibi eşsiz ve kalıcı olduğunu açıkladı. “Çünkü bu köprüler sadece ticaret köprüsü değil, aynı zamanda ülkeler arasında dostluk kuruyor.” diyen Büyükekşi, organizasyonun KOBİ’leri güçlendirdiğini vurgulamıştı. “Türkiye 10 yılda 2,7 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı, 1 trilyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Hedefimiz 2023’e kadar 3 trilyon dolarlık daha ihracat rakamına ulaşabilmek.” diyen Büyükekşi, bunun için TUSKON’un yaptığı gibi organizasyonlara ihtiyaç olduğunu söylemişti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.