Tüsiad Yik Başkanı: 2013'ün Bu Kadar Zor Olacağını Düşünmüyordum

Tüsiad Yik Başkanı: 2013'ün Bu Kadar Zor Olacağını Düşünmüyordum

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, 2013'ün iş dünyası için zor bir yıl olduğunu söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, 2013'ün iş dünyası için zor bir yıl olduğunu söyledi. "Zor bir dönemden geçeceğimizi biliyordum ama bu kadar zor olacağını düşünmüyordum." diyen Yücaoğlu, şöyle devam etti: "Özel sektör sayesinde yeni Türkiye markası oluştu. Türkiye hakiki anlamda yabancı sermaye çeken bir marka oldu. El birliği ile oluşturulan bu marka, 2013 yılında ciddi sarsıntılar yaşadı. Markanın temelleri yerinden oynadı."

TÜSİAD'ın 44. Genel Kurul Toplantısı Swissotel'de yapıldı. Akademisyenlerin de katıldığı programın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'nin marka olmasında özel sektörün ihracatıyla aktif ve belirleyici rol oynadığını kaydetti. Bununla birlikte Türkiye markasının 2013 yılında 4 noktada ağır hasar gördüğünü aktaran Yücaoğlu, "Bölgede liderlik konumu için iddialı bir söylemi olan Türkiye, komşularla sıfır sorun olarak yola çıkmıştı ama şuanda sorunu olmayan komşumuz neredeyse kalmadı." dedi. Yürütülen politikalar yüzünden Türkiye’nin dış basında eleştiriye maruz kaldığını belirten Yücaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İkinci hasarı demokrasi ilkesinde yaşadık. İfade özgürlüğü olarak başlayan Gezi Parkı olaylarına cevaben verilen aşırı tepki, Türkiye’nin yıllar içerisinde geliştirdiği demokrasi algısının değişmesine neden olmuştur. Maalesef yükselen Türkiye demokrasi alanında sınıfta kalmıştır. Üçüncü hasar hukuk devleti ilkesinin zedelenmesi ile oluştu. Bir süredir adil yargılanma sürecindeki aksamalar, uzun tutukluluk süreleri ile toplum vicdanı rencide oluyordu. Son olarak yolsuzluk ve rüşvet soruşturması, yargının ve kolluk kuvvetlerinin alt üst olmasıyla sonuçlandı. Bu tahribat yabancı sermayenin Türkiye’ye bakışını olumsuz etkiledi. Dördüncü hasar dünyadaki gelişmelerin neticesinde oldu. 17 Aralık sonrasında dövizde yaşanan tırmanış, dövizle borçlanan kurumların bir ay içinde yüzde 25 borç artışı ile karşı karşıya bıraktı."

Son olumsuz gelişmenin internet üzerinden yapılan sınırlama ile yaşanacağını öne süren Yücaoğlu, "Bütün dünyada özellikle gençlerin en önemli eğitim ve araştırma kaynağı internet olurken, bu kısıtlayıcı karar ile internet üzerinden düşünce özgürlüğü kısıtlayan 5-10 ülke arasına girme ihtimalimiz kabul edilmez bir olgudur. Meclisimizin temel hak ve özgürlüklerimize uygun bir düzenleme yapmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı. 2014’ün çok önemli bir yanının da olduğunu aktaran TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, "2014 yılında biz mahalli seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimi yapacağız. Bu seçimlerin sağlıklı ve olgun bir biçimde yapılması demokrasi yolunda ilerlediğimizin en önemli göstergelerinden biri olacaktır. Buraya düşen en ufak gölge bizi bulunduğumuz ligden farklı bir ligde oynamamıza neden olur." yorumunu yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.