Turşuya 17 Milyon Euro Yatırdı, Sektörün Lideri Oldu

Turşuya 17 Milyon Euro Yatırdı, Sektörün Lideri Oldu

İşlenmiş doğal gıda ürünleri üreten Euro Gıda, İzmir Kemalpaşa’da 17 milyon Euro’luk yatırım yaparak ambalajlı turşu, salamurada sebze ve sebze bazlı sos sektörünün lideri konumuna yükseldi.

İşlenmiş doğal gıda ürünleri üreten Euro Gıda, İzmir Kemalpaşa’da 17 milyon Euro’luk yatırım yaparak ambalajlı turşu, salamurada sebze ve sebze bazlı sos sektörünün lideri konumuna yükseldi. Türkiye’de sektörün en büyük fabrikasına sahip olan Euro Gıda, Avrupa’da ise ilk 10’da yer alıyor. Salamurada sebze, turşu ve gurme soslar üreten şirket, Haziran ayında İzmir Kemalpaşa’da üretime başladığı yeni fabrikası ile üretim kapasitesini yıllık 50 milyon adet kavanoza çıkardı. Tarlalardan toplanan sebzeleri 24 saat içinde tazeliği bozulmadan kavanozlayan Euro Gıda, yeni fabrikasıyla daha rekabetçi hale gelebilmek ve daha fazla üretim yapabilmeyi hedefliyor. Yılda yaklaşık 25 bin ton hammadde alıp 15 bin çiftçi ile çalışan firma, kapasitesini bu yıl 50 milyon kavanozdan 55 milyon kavanoza çıkaracak. Euro Gıda’nın ürün portföyünde başta salatalık ve biber olmak üzere onlarca çeşit turşu, közlenmiş sebze ürünleri, sebze konserveleri ile patlıcan ve biber bazlı soslar yer alıyor.

Euro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Önen, bin kişiye istihdam sağladıklarını ve 15 bin çiftçi ile çalıştıklarını belirterek “Almanya’dan Kanada’ya, İtalya’dan Rusya’ya 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni hedefimiz ise ABD pazarına girmek.” dedi. Manisa’da 1980’lerde “Melis” adıyla kurulan firmanın 1989’da Selçuk Gıda tarafından satın alındığını, 2007’de ise Euro Gıda bünyesine katıldığını hatırlatan Önen, Melis markasıyla üretim yapmaya devam ettiklerini de belirtti. Basın mensupları için düzenlenen fabrika gezisinde ürünlerin toplanma aşamasından paketlenmesine kadar her konuda bilgi veren Haluk Önen, “Daha önce İzmir Ödemiş’te faaliyet gösteren fabrikamızı, Kemalpaşa’nın lokasyon avantajından yararlanmak amacıyla buraya taşıdık. 17 milyon Euro’luk yatırım yaparak 75 dönüm arazi üzerinde 44 bin metrekare kapalı alanda üretim yapılan bir fabrika kurduk. Tarlalardan toplanan sebzeleri 24 saat içinde tazeliğini bozmadan işliyoruz. Yıllık üretimimiz 22 bin tona ve 50 milyon kavanoza ulaştı. 22 bin paletlik depo kapasitesiyle lojistik hizmetlerimizi de çok profesyonel hale getirdik. Fabrikada bir günde 160 ton salatalık işleniyor.” bilgilerini verdi.

ALMANLAR TURŞUYU TÜRKİYE’DEN YİYOR

Satış ve Pazarlama Direktörü Çaptuğ Kitapçıoğlu da, salatalık turşusunun yüzde 70’ini kendilerinin ürettiğini söyledi. Yurtdışında ciddi pazar paylarının olduğunu kaydeden Kitapçıoğlu, “Üretimin yarısını ihraç ediyoruz. Almanya, ihracatımızda yüzde 60 ile ilk sırada yer alıyor. İngiltere’de güçlüyüz. Son yıllarda İskandinav ülkelerinde de ciddi pazar payına ulaştık. Almanların tükettiği turşunun yüzde 70’i Türkiye’den gidiyor. Yüzde yüz Türk malı ürünleri ihraç ediyoruz. Üretimin yüzde 20’isini Melis markası ile yüzde 80’ini de fason yapıyoruz. Yaklaşık 40-45 markaya fason üretim yapıyoruz. Her yıl 10 yeni ürün Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Dondurulmuş gıdaya da girmeyi planlıyoruz.” diye konuştu. Kitapçıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’den 150 milyon dolarlık turşu ihracatı yapılıyor. Yaklaşık 65 milyon TL büyüklüğündeki iç pazara ise 5 büyük firma hakim.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.