Türkmenistan'ın Modern Köylerinde Hayat Başladı

Türkmenistan'ın Modern Köylerinde Hayat Başladı

Enerji kaynakları ile dünya kamuoyunun dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran Türkmenistan'da köyden kente yeniden yapılanma süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. Başkent Aşkabat yanı sıra ülkenin çeşitli bölgelerinde ve kırsal kesimlerde...

Enerji kaynakları ile dünya kamuoyunun dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran Türkmenistan'da köyden kente yeniden yapılanma süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. Başkent Aşkabat yanı sıra ülkenin çeşitli bölgelerinde ve kırsal kesimlerde çok sayıda sanayi ve sosyal amaçlı tesisler inşa ediliyor.

Bu çerçevede Başkent Aşkabat'a yakınlığı ile bilinen Ahal eyaletinde Taze Zaman (Yeni Zaman) modern köyü hizmete açıldı. Renkli görüntülere sahne olunan açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu, Başkan Yardımcıları, yabancı büyükelçiler, Türk işadamları ve çok sayıda davetli iştirak etti. Villa tipi evlerin yapılmaya başlandığı köylerin ilçe görümüne kavuşması dikkat çekiyor.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından 2012 yılında temeli atılan köy inşaatı, 2 yıl gibi kısa dönemde tamamlandı. Bölgede 7 çeşit bir ve iki katlı yazlık türü evler, okul, kreş, sağlık evi, kültür merkezi, spor merkezi, mağazalar ve diğer altyapı tesisleri ile bir köy inşa edildi. Evlerde insanların huzurlu bir yaşam sürmesi için bütün imkânlar seferber edildi. Her aile için 2 mutfak ve 2 banyo imkânı sağlandı. 800 öğrenci kapasiteli okul ve 240 çocuk kapasiteli kreş ve diğer yapılar ile köy modern bir hal aldı. Bölge sakinleri için 290 ev inşa edildi. Bütün projeler, Türk inşaat firmaları tarafından yapıldı.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve protokoldeki heyet, açılış töreni sonrası evlerde misafir oldu ve imkânlar hakkında bilgi aldı. Açılış kapsamında halk oyunları gösterileri düzenlendi. Yabancı büyükelçiler, Türkmen vatandaşların mutluluğuna ortak olarak, onlar ile dans etti. Türkmen halkının gelenek ve göreneklerinde önemli saf tutan bebek, ev ve gelin düğününden örnekler sunuldu. Açılış töreni bu gelenekler ile renkli görüntülere sahne oldu.

Öte yandan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ayrıca aynı gün Türk Efor İnşaat tarafından Aşkabat şehrinin Abadan ilçesinde inşa ettiği tıbbi dezenfektan ürünlerini üreten fabrikanın da açılışını yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.