Türkmenistan’dan Türkiye’ye Kadar Örnek Otoban Teklifi

Türkmenistan’dan Türkiye’ye Kadar Örnek Otoban Teklifi

Türkmenistan, Orta Asya bölgesinin uluslararası ulaşım sistemine entegrasyonu, taşımacılık için lojistik merkezlerin kurulması gibi pek çok konunun değerlendirildiği uluslararası ulaştırma konferansına ev sahipliği yaptı. 30 ülkeden ve...

Türkmenistan, Orta Asya bölgesinin uluslararası ulaşım sistemine entegrasyonu, taşımacılık için lojistik merkezlerin kurulması gibi pek çok konunun değerlendirildiği uluslararası ulaştırma konferansına ev sahipliği yaptı. 30 ülkeden ve 16 uluslararası örgütten üst düzey katılımın gerçekleştiği konferansa ev sahipliği yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Orta Asya ülkeleri için Türkiye’ye kadar uzanacak örnek otoban inşa edilmesini teklif etti.

Türkmen lider, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu gibi uluslararası örgütler ile ulaştırma sektöründe işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydederek, “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu gibi kuruluşların tecrübeleri göz önünde bulundurularak, Orta Asya için Türkiye’ye uzanacak örnek otoban kurulmasını teklif ediyoruz. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nin örnek otoban inisiyatifini tamamen destekliyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. Berdimuhamedov, konferansa katılan ülkeleri bu projeyi değerlendirmeye davet etti.

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

Konferansa katılan ülke temsilcileri, başkent Aşkabat’ta inşa edilen Uluslararası Gümrük Terminali ve Uluslararası Yolcu Terminali’nin açılış törenine katıldı. Ayrıca, Aşkabat-Türkmenbaşı otobanının temeli atıldı. Törenlere katılan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği Başkanı Janusz Lacny ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı Christian Friis Bach başta olmak üzere bütün üst düzey yetkililere, ülkesinde ulaştırma sektörünün altyapısının yenilenmesi ve transit taşımacılığının ileri seviyelere ulaştırılması için önemli yatırımların yapıldığını söyledi.

Ayrıca, ülkede ücretli olacak ilk otobanın temeli atıldı. Aşkabat’tan Hazar Denizi’nin kıyısındaki Türkmenbaşı kentine kadar uzanacak 564 kilometre uzunluğundaki otobanın inşaatının Türkmenistan Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor.

Öte yandan, Berdimuhamedov’un katılımıyla hizmete açılan Uluslararası Yolcu Terminali 2 bin yolcuya hizmete verecek. Bu terminalden Türkiye başta olmak üzere İran, Ermenistan, Kazakistan ve Afganistan’a otobüs seferlerinin yapılması planlanıyor. Tam teşekküllü ve modern terminaldeki otel fiyatları yabancı heyeti hayran bıraktı. 2 kişilik oda fiyatı 30 dolar olarak belirlenmiş.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.