Türkmenistan'dan 70.2 milyar dolarlık davet

Türkmenistan'dan 70.2 milyar dolarlık davet

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Ata yurdumuz" diye nitelendirdiğiTürkmenistan'dan 70.2 milyar dolarlık yatırım daveti geldi. Ülkenin Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkler'i 10 sektörde yatırıma çağırdı

Çeşitli sektörlerden 600 Türk firmasının faaliyet gösterdiği Türkmenistan'dan yatırım çağrısı geldi. Türkmenistan'ı "Bizim ata yurdumuz" diye nitelendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türk firmalarını yatırıma çağırdı.

Beş yıl içinde 70.2 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan Türkmenistan'ın Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ülkede ekonominin gelişiminde yapıcı katkıları olan yabancı yatırımcılara büyük önem verildiğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkmenistan Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu İstanbul'da başladı. Foruma bir mesaj gönderen Berdimuhamedov, "Ülkemizde istikrarın devamı, ekonominin sürdürülebilir gelişimi, para birimimizin değerinin belirlenmiş çerçevede korunması ve ekonomik alanların zengin fonlarla desteklenmesi yatırımcıların dikkatini çekmekte" dedi.

10 SEKTÖRE ODAKLANDI

Berdimuhamedov, yabancı yatırımcıların Türkmenistan dışında ilk kez başka bir ülkede gerçekleştirilen Uluslararası Yatırım Forumu'nda projeler hakkında bilgi alabileceklerini vurguladı. Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, "Bu forumda inşaat, petrol, doğalgaz, enerji, bankacılık, finans, turizm, bilgi teknolojileri, sağlık, ulaştırma ve tarım alanlarında hayata geçirilmesi planlanan büyük projeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz" diye konuştu.

32 MİLYAR DOLARLIK PROJE ALDIK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, video konferans mesajıyla iki ülkenin ticaret hacminin 2 milyar dolara yaklaştığını, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da üstlendiği projelerin toplam değerinin 32 milyar doları bulduğunu belirtti. Gül, Türkmenistan'ın kalkınma ve gelişme potansiyeli yüksek son derece dinamik bir ülke olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Türkmenistan 2016'ya kadar yeni yatırımlar için 70 milyar dolarlık bütçe ayıran, gelişmeye önem veren bir ülke. Doğalgaz kaynakları bakımından dünyanın en zengin dördüncü ülkesi konumunda."

EKONOMİ ŞAHLANAN TÜRKMEN ATI GİBİ

Ülkenin son beş yılda ortalama 11 büyüdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Adeta şahlanan- Türkmen atı gibi bir ekonomi ve toplumdan bahsediyoruz. Enerji ve madenciliğe ek olarak turizm, altyapı, ulaştırma, sanayi, iletişim, tarım, sağlık ve eğitim sektörlerinde yatırım imkânları var" dedi.

ÖZELLEŞTİRME LİSTESİ HAZIR

Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov, 2013-2016 döneminde ülkede kamuya ait işletme ve tesislerin özelleştirilmesine ilişkin planın yürürlüğe girdiğini belirtti. Sadykov, şu anda özelleştirilecek işletme ve tesislerin listesinin hazırlandığını söyleyerek, "2008-2012 arasında ülkemizdeki üretim 2 kattan fazla arttı" diye konuştu.

TİCARET ÜÇ HANELİ BÜYÜYOR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin, bulunulan noktadan ileriye taşınması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "2013'te ticaret hacmimiz de çok iyi noktalara gidecek. Türkmenistan kalkınma yolunda olan bir ülkedir." Bakan Yılmaz, Ocak 2013'te Türkiye'den Türkmenistan'a olan ihracatın yüzde 100, ithalatın ise yüzde 250 oranında arttığını da sözlerine ekledi.

'BERDİMUHAMMEDOV İLE DÜNYADA DİKKAT ÇEKEN BİR ÜLKE OLDU'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un büyük katkıları sonucunda Türkmenistan'ın dünyada dikkat çeken bir ülke haline geldiğini belirtti. Yıldız, "Türkmenistan'ın elde ettiği refah seviyesi her geçen yıl daha fazla hissedilmektedir" dedi. Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov ve beraberindeki heyet onuruna verilen yemeğe iş dünyasını temsilen birçok örgüt ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da katıldı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.