Türkmenistan, Marmaray Projesini Kutladı

Türkmenistan, Marmaray Projesini Kutladı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen resepsiyonda konuşan Türkmen Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un C.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen resepsiyonda konuşan Türkmen Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Cumhuriyet Bayramı ve Marmaray'ın hizmete açılışını kutladığını ifade etti. Projenin önemine dikkat çeken Bakan Meredov, Türkiye ile Türkmenistan’ın önemli işbirlikçi ülkeler olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafindan geniş katılımlı düzenlenen resepsiyona, Türkmenistan yönetimi büyük ilgi gösterdi. Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu’nun ev sahipliğinde Yıldız otelinde düzenlenen Cumhuriyet resespiyonuna, Türkmenistan Hükümeti’ni temsilen Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Devlet Başkanı Yardımcısı ve Bakanlar Kurulu ile Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Palvan Taganov katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Büyükelçi Mütevellioğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Türkmenistan’da kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin daha da ileriye gittiğini anlatan Mütevellioğlu, "Türkmenistan’ın başarılı öyküsünü Türk toplumu ile izliyoruz. 22 yıl gibi kısa üsrede Türkmenistan’ın siyasi istikrarı sağlamış olması, komşuları ile ilişkileri geliştirmesi, ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmiş olması gurur vericidir." diye konuştu. Türkiye’nin başarısından bahseden büyükelçi, 80 ülke ile vize muafiyeti sağlayan ülkenin hem ekonomide hem de turizmde en iyi ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Mütevellioğlu, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu'na olan borcunu kapattığını ve artık kredi veren ülke konumuna yükseldiğini hatırlattı.

"TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN STRATEJİK ORTAK"

Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Meredov, Türkmenistan ile Türkiye’nin en yakın ve dost ülkeler olduğunu ve ülkeler arasında ortak tarih değerlerinin bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu belirten Meredov, Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un her vesileyle belirttiği gibi ikili ilişkilerin ‘Bir millet, iki devlet’ anlayışı çerçevesinde sürdürüldüğünü ifade etti.

Türkmenistan ile Türkiye’nin stratejik ortaklar olduğunu söyleyen Türkmen Bakan, ilişkilerin sadece siyasi alanda değil, aynı zamanda ekonomi, kültür, eğitim ve diğer alanlarda da başarılı bir şekilde devam ettirildiğini ifade etti.

TÜRKMEN GAZI AVRUPA’YA TÜRKİYE ÜZERİNDEN AKACAK

Bakan Meredov, enerji alanındaki işbirliğinin de ikili münasebetlerde önemli yer aldığını ifade etti. Bakan, Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması için dörtlü görüşmelerin devam ettiğini ve birçok proje üzerinde değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti. Türkmen Bakan, Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği ve Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Ukrayna hattında doğalgaz sevkiyatı konusunda dörtlü görüşmelerin bakanlar düzeyinde yapıldığını ifade etti.

Türkmenistan’da 600 civarında Türk şirketinin bulunduğunu hatırlatan Meredov, her yıl bu şirketlerin 10 milyar dolarlık iş yaptıklarını belirtti. Türkiye’de binlerce Türkmen öğrencisinin eğitim gördüğünü ve Türkmenistan’daki Türkmen-Türk okulu ve Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin başarılı faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Resepsiyona, Aşkabat’ta bulunan yabancı misyon şefleri, Türkmen vatandaşları ve çok sayıda davetli katıldı. Türk leziz yemeklerinin ikram edildiği gecede, müzik eşliğinde güzel dakikalar yaşandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.