Türklerin Anadolu'ya Girişinin 950. Yılı Törenlerle Kutlanacak

Türklerin Anadolu'ya Girişinin 950. Yılı Törenlerle Kutlanacak

Kars'ta bu yıl Türklerin Anadolu'ya 1064'te girdiği Ani'de 950. yıl etkinlikleri düzenlenecek. Vali Günay Özdemir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kars'ın fethinde Alparslan'ın etkisinden daha önemli Ebu'l Hasan El Harakani Hazretlerinin...

Kars'ta bu yıl Türklerin Anadolu'ya 1064'te girdiği Ani'de 950. yıl etkinlikleri düzenlenecek. Vali Günay Özdemir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kars'ın fethinde Alparslan'ın etkisinden daha önemli Ebu'l Hasan El Harakani Hazretlerinin gönül fethi yapmasının ve Kars'ı fethe hazırlamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Kars Valisi Günay Özdemir Anadolu'nun fethinin 950. yılı etkinlikleri çerçevesinde bu yıl 16 Ağustos'ta birçok organizasyon tertip edildiğini açıkladı. Vali Özdemir, Kars'ta faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın organlarının temsilcileriyle Öğretmenevi'nde kahvaltılı toplantıyla bir araya geldi. Çoğu gazetecinin randevu alamadığı görüşemediği Vali Özdemir ile tanışma fırsatı oluşturan toplantıda Vali Özdemir, bu yıl 1064'te Selçukluların Kars'tan Anadolu'ya girişlerinin 950. yılı etkinliklerinin 14-15-16 Ağustos tarihlerini kapsayacağına dikkat çekti. Etkinliklerin, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve diğer kurumların yanı sıra sivil toplum örgütleri ile halkın katkısıyla gerçekleşeceğini belirtti.

Vali Özdemir; "Aslında Anadolu'nun fethine baktığınız zaman, hem manevi anlamda hem de maddi anlamda daha eskilere dayandığını görüyorsunuz. Kars'ın fethinde ise Alparslan'ın etkisinden daha önemli Ebu'l Hasan El Harakani Hazretlerinin gönül fethinin yapması ve Kars'ı fethe hazırlaması da çok önemlidir. Çünkü Anadolu'nun fethine baktığımız zaman, İstanbul'un fethine baktığınız zaman maddi fetihlerden önce gönüllerin fethedilmesi, gönüllerin kazanılması ve öncelikle gönüllere yolların yapılması hep hedeflenmiştir. Harakani Hazretleri de Kars'ta ki bu faaliyetleriyle öncelikle gönülleri fethetmiş ve Kars'ın fethi dediğimiz zaman Alparslan ve Harakani Hazretlerini beraber anmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Vali Özdemir etkinlikler çerçevesinde, 14 Ağustos'ta 1. Uluslar arası Ani-Kars Sempozyumu'nun başlayacağını, Ani- Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf sergisinin açılacağını, 15 Ağustos'ta, Ebu'l Hasan Harakani Hazretlerinin metfun bulunduğu külliye içerisindeki Evliya Camiinde Mevlid-i Şerif okunacağını, akabinde fetih yemeğinin verileceğini, Harakan-i Kültür Merkezinde söyleşi düzenleneceğini, İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Kültür Merkezinde Aşıklar Gecesi gerçekleşeceğini, 16 Ağustos’ta ise Yahni Dağına Saygı Tırmanışının ardından Ani'de halk oyunları, cirit ve atlı spor gösterilerinin yanı sıra kazı alanlarının gezileceğini açıkladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.